Taksa za radio prijemnike od dva eura neustavna

Sporna dva eura slivala su se u Fond Agencije za elektronske medije. Pet odsto novca išlo je Agenciji, a sve ostalo kao pomoć komercijalnim radio stanicama
129 pregleda 18 komentar(a)
radio, kasetofon, auto, Foto: Shutterstock.com
radio, kasetofon, auto, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.12.2016. 19:52h

Dobra vijest za crnogorske vozače - kada budu registrovali auto platiće dva eura manje, jer je Ustavni sud presudio da je taksa za radio prijemnike neustavna.

Ustavnom sudu je trebalo 11 mjeseci da ukine tu taksu, nakon što je u januaru ove godine SNP, podnio Predlog za ocjenu ustavnosti spornih članova Zakona o bezbjednosti saobraćaja. Podsjetimo, izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja iz 2014. uvedena je obaveza da svi vlasnici vozila u Crnoj Gori prilikom registracije plaćaju dva eura, slušali radio ili ne.

Iz SNP-a upozoravaju da Vlada zna kako da građanima uzme novac, ali da ne zna kako da im vrati.

"Ne može se tražiti od građanina da plati uslugu, mogućnost korišćenja usluge, nego može samo da plaća uslugu. Potvrdilo se da smo bili u pravu, juče je Ustavni sud oborio ovu neustavnu taksu", rekla je Snežana Jonica iz SNP-a

Zbog neustavne takse, građani su godišnje plaćali oko 400.000 eura.

"U Crnoj Gori postoji preko 200.000 registrovanih vozila, dakle svake godine preko 200.000 građana platilo je po dva eura samo zbog toga što je neko imao namjeru da na taj način obezbjedi prihod za nešto zašta mu je bilo potrebno", kazala je Jonica.

Vozači priznaju da su plaćali, ne znajući za spornu taksu.

To što je od građana neustavno uziman novac, nikom ništa. Slično kao sa taksom na gorivo i sa taksom euro po euro. Vlada očigledno zna kako da uzme građanima, a ne kako da vrati, ističe Jonica.

"Šta s novcem koji je neustavno naplaćen, jednostavno njega ne možemo vratiti nazad. Kada se uzima od građana, može i retroaktivno, može i neustavno, kada treba vratiti građanima ono što ste neustavno uzeli, onda ne može nikako. To je u suštini sistem prikupljanja prihoda ove Vlade".

Sporna dva eura slivala su se u Fond Agencije za elektronske medije. Pet odsto novca Agenciji, a sve ostalo kao pomoć komercijalnim radio stanicama.

Bonus video: