Marković: Da nije bilo Njegoša ne bi bilo današnje Crne Gore

Profesorica Božena Jelušić ocjenjuje da je premijer napravio kompromis povlačenjem predloga zakona o državnim praznicima
333 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.12.2016. 20:03h

Još jednom najveći crnogorski pjesnika Petar Petrović Njegoš poslužio je crnogorskim političarima za međusobno potkusurivanje. Nakon informacije da Bošnjačka stranka neće podržati predlog da se datum Njegoševog rođenja 13. novembar slavi kao dan kulture, premijer Duško Marković je odlučio da povuče predlog Zakona o državnim praznicima. Kako je objasnio na sjednici Vlade imao je decidan stav.

"Rekao sam izvolite ako mislite da je to najbolje u političkom interesu za vas i državu onda uradite kako mislite, ali mene nemate za partnera u toj priču. Što se mene tiče lično i ove Vlade Njegoš je državnik i umjetnik nesporna vertikala crnogorskog nacionalnog i društvenog bića. Sa ovom Vladom i sa mnom lično na toj temi nema nikakvog kompromisa niti bilo kakva ucjena", rekao je Marković.

Profesorica Božena Jelušić ocjenjuje da je premijer napravio kompromis upravo povlačenjem predloga zakona o državnim praznicima.

"Vidim ga kao truli kompromis. Čini mi se da Njegošev rođendan bio praznik kulture. Ne mislim da bi to ničim vrijeđalo nacionalna osjećanja i da bismo se okrenuli kulturnim vrijednostima. To ne bi bio nikakav nacionalni praznik Crnogoraca, nego kulture".

I lider Demosa, Miodrag Lekić smatra da je povlačenje zakona dokaz političke trgovine.

"Naravno, ovaj skandal sa zakonom ništa ne govori o Njegošu. On govori o formatu grupe neodogvornih neznalica i trgovaca koja i istorijski svetionik zemlje stavlja na sto gdje se dijeli različiti plijen pod sjenkama ogoljenih koruptivnih interesa. Povlačenjem ovog zakona DPS je pokazao da je spreman na sve, bukvalno na sve nemoralne i ponižavajuće radnje da bi sačuvao vlast", naveo je Lekić.

Jelušić ocjenjuje da je pozadina ovakve odluke nerazumijevanje literarne veličine Njegoša kojem su vodeći stihovi bili da su krst i luna dva strašna simbola.

"Čini mi se da bošnjački intelektualci nisu uvijek bili spremni da uzmu i ta drugačija čitanja i da revalorizuju Njegoša na drugačiji način. U tome su im pomagali naši glasnogovornici još trulijeg nacionalnog koncepta koji je u Njegoševim stihovima pronalazio samo zvona i praporce koji su nešto dokazivali, a zapravo nisu odražavali veličinu literarnog djela ovog autora".

I premijer Duško Marković svjestan je da se Njegoševo djelo ne može vrjednovati van istorijskog i društvenog konteksta u kom je stvarao.

"Prije 150 godina kada je stvarao Njegoš taj kontekst nije isti u Evropi i Crnoj Gori i vjerujem da se oko toga možemo složiti. Da nije bilo Njegoša ne bi bilo današnje Crne Gore", kazao je Marković.

Pa, da li onda negiranjem veličine Njegoševog stralaštva negiramo i sopstevno postojanje? Prije nego damo odgovor na ovo pitanje, možda je pametnije da Njegoševe stihove pažljivije pročitamo, ovog put bez nacionalne i vjerske ostrašćenosti.

Bonus video: