TV "VIJESTI" ISPITUJU

Lični prospertitet ili politička ubjeđenja: Zašto sve više mladih ide u političare?

Nikolić je jedan od onih mladih u Crnoj Gori koji politiku vide kao put ličnog prosperiteta, ali i način da pomognu društveni razvoj. Ipak, iz DPS-a, i pored višednevnog čekanja, nismo uspjeli da dobijemo podatak koliko je mladih do 30 godina trenutno u njihovoj partiji
501 pregleda 7 komentar(a)
Miloš Nikolić, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Miloš Nikolić, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 02.12.2018. 18:20h

Mlada nada DPS-a, Miloš Nikolić, nije se nadao da će za kratko vrijeme tako brzo napredovati u političkoj karijeri. Sa nepunih 25 godina već je potpredsjednik Skupštine Glavnog grada.

“Nisam zamišljao da će to biti ovako rano i ovako brzo, ali ukazala se neka prilika koju sam iskoristio”, kaže Nikolić.

Nikolić je jedan od onih mladih u Crnoj Gori koji politiku vide kao put ličnog prosperiteta, ali i način da pomognu društveni razvoj. Ipak, iz DPS-a, i pored višednevnog čekanja, nismo uspjeli da dobijemo podatak koliko je mladih do 30 godina trenutno u njihovoj partiji.

S druge strane, podaci iz opozicionih Nove srpske demokratije i Demokratske Crne Gore pokazuju, kažu, da je njihovih mladih članova sve više. U Demokratama više od pet hiljada, a u Novoj skoro tri hiljade.

“Da nije bio toliki pritisak na srpsku nacionalnu zajednicu i one srpske elemente u biću države Crne Gore, da se ne bih opredijelio za politiku, već vjerovatno za neke druge stvari ovako malo lakše i za psihu, i za sve ostalo”, kaže portparol Nove, Marko Kovačević.

“Ne pristajem da živim naopačke i da se klanjam mraku. Ono što ja želim da pokažem jeste da politika i političari nisu lovci na trofeje i privilegije”, tvrdi Anđela Peković, portparolka Demokrata.

Demokrate se prepoznaju upravo po mladom kadru, a u prilog tome i podatak da se na javnim funkcijama na lokalnom ili državnom nivou nalazi njihov 61 mladi funkcioner. Značajno manje mladih na funkcijama je u Novoj. DPS nam nije dostavio ni ove podatke.

I pored ove neažurnosti, iz najjače vladajuće stranke, čiji je aktuelni predsjednik i višestruki premijer na stolicu premijera sjeo sa samo 29 godina, negiraju opšteprihvaćeno poimanje politike u Crnoj Gori, kao profesije u kojoj se lično profitira na štetu javnog interesa.

"Ja bih konstatovao da su pitanju zli jezici. U zavisnosti od funkcije i mjesta koja pokrivate u nekoj od grana vlasti, postoji u vašoj nadležnosti mogućnost da faktički utičete na neke procese“, kaže Nikolić.

Nikolićeve opozicione kolege kažu da je teško mijenjati stvari u politici u državi gdje je višedecenijska vlast ogrezla u korupciji i kriminalu.

“Veliki broj građana koji su ostali privrženi svom izvornom identitetu na neki način govori da je i naša politička borba u jednom segmentu ipak bila uspješna”, kaže Marko Kovačević.

“Mislim da smo svakim svojim djelovanjem, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, doprinijeli da makar na neki način poboljšamo naše društvo“, poručila je Peković.

A kada se ne bave politikom koja im je, kako kažu, prije svega strast, pa tek onda posao, vrijeme posvete hobijima .

Kovačević: “Čitam dosta, volim književnost, volim poeziju, član sam crkvenog hora”, rekao je Kovačević.

Peković: “Trenutno učim kineski jezik”.

Nikolić: “Uglavnom sam posvećen obrazovanju”.

Prema mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Dušana Spasojevića nažalost, negativan imidž koji imaju stranke samo pospješuje negativnu selekciju mladih kadrova, a partijska disciplina vremenom dodatno bira one koje imaju jak stomak, nešto dublji džep i nemaju problem sa autoritarnim tendencijama unutar stranaka.

Preporučujemo za Vas