Obećavaju Dom za stare od kad je Grbović sjeo u fotelju: Radovi nikako da počnu

Demokratska Crna Gora optužuje da je Dom za stare primjer kako vlast zloupotrebljava stariju populaciju za predizborna obećanja
163 pregleda 4 komentar(a)
Veselin Grbović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Veselin Grbović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 10.11.2018. 18:50h

Od kada je Veselin Grbović sjeo u fotelju predsjednika Opštine 2013. godine, Nikšićani slušaju obećanja o izgradnji Doma za stare.

Međutim, građevinski radovi u nekadašnjem kompleksu vojnih magacina pod Trebjesom nikako da počnu.

Iz lokalne uprave još jednom najavljuju da će tender biti raspisan do početka decembra, dok ih Demokratska Crna Gora optužuje da je Dom za stare primjer kako vlast zloupotrebljava stariju populaciju za predizborna obećanja.

Pet godina je prošlo kako Nikšićani slušaju o izgradnji Doma za stare u nekadašnjim vojnim magacinima pod Trebjesom. Priču je dolaskom na čelo Opštine još 2013. počeo Veselin Grbović, a obećanja su se iz godine u godinu ponavljala.

"Moram da najavim da ćemo danas zajedno sa premijerom, vašim sugrađaninom, obići lokaciju novog Doma za stare. Nastojaćemo da u vrlo kratkom roku raspišemo tender, najkasnije do 1.aprila", kazala je Zorica Kovačević, bivša ministarka rada i socijalnog staranja 220. decembra 2015.

"Očekujem u narednoj godini da krenemo i uradimo Dom za stare, jednu veliku investiciju", rekao je Grbović 30. decembra 2016.

"Ova četiri velika objekata će imati smještajni kapacitet za stara lica", rekao je Marko Radojević, potpredsjednik Opštine Nikšić 30. decembra 2017.

Vlada je nekadašnje vojne objekte još 2015. godine ustupila Ministarstvu rada i socijalanog staranja za potrebe izgradnje Doma za stare, a Razvojna banka Savjeta Evrope dala skoro četiri miliona eura. Oko dva miliona izdvojila je i Vlada sa Opštinom Nikšić.

Iz resora, na cijem je čelu ministar Kemal Purišić nijesu odgovorili Televiziji Vijesti na pitanje zašto radovi još nijesu počeli, ali jesu iz lokalne uprave koja je radila glavni projekat.

"Ono što je do sad urađeno jeste, da je nadležno ministarstvo dalo saglasnost na projekat, te da je kroz Direkciju javnih radova pripremana dokumentacija i poslata Razvojnoj banci Savjeta Evrope i njihovim tehničkim službama koje trebaju još jednom sve da pregledaju i daju saglasnost da bi se raspisao tender. Očekujemo da to bude krajem novembra ili početkom decembra" kazao je Živko Kecojević, menadžer Opštine Nikšić.

Kecojević uvjerava da će nakon što se sprovede tenderska procedura, radovi na Domu za stare trajati 12 mjeseci. A to što Nikšićani još čekaju da počnu radovi, u opoziciji vide kao izbornu taktiku koja je poslužila vladajućim partijama da obmanu birače uoči parlamentarnih, lokalnih i predsjedničkih izbora.

"Jedan isti objekat, jedna ista kapitalna investicija služi za više izbornih ciklusa, a da zapravo ništa u suštini nije urađeno, niti je išta doprinio rješavanju teškog socio-ekonomskog položaja najstarije populacije u Nikšiću", istakao je Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

Ono u čemu se slažu i vlast i opozicija jeste da je gradu sa oko 16 hiljada penzionera Dom za stare neophodan.

"Mislim da su velike predrasude koje su bile nekada za staračke domove prevaziđene i da je veliko interesovanje naših sugrađana starije dobi", poručio je Kecojević.

"Dom za stare jeste važan kapitalni projekat i treba ga realizovati bez odlaganja, bez zakulisnih radnji i bez lažne predizborne demagogije", kazao je Koprivica.

Kada konačno bude završen, Dom za stare u Nikšiću biće utočište za 200 korisnika, a zaposliće oko 80 osoba, mahom sa srednjom stručnom spremom.