Purišić: Izaći će saopštenje stranke o Njegošu; BS: Neće izaći saopštenje

Ministar kluture kaže da je spreman na otvaranje dijaloga, koji će dovesti do rješenja koji će biti interes cijele zajednice
55 pregleda 148 komentar(a)
Njegoš (novina)
Njegoš (novina)
Ažurirano: 29.12.2016. 20:33h

Ne postoji saglasnost Bošnjačke stranke za usvajanje zakona o državnim praznicima, koji predviđa da 13. novembar dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša bude proglašen za praznik crnogorske kulture, i Vlada je iz tog razloga povukla Prijedlog iz parlamentarne procedure. Ovako je glasilo objašnjenje vlade. Iz vlade je stiglo, makar i šturo obajašnjenje. Iz Bošnjačke stranke međutim već dva dana ne žele da objasne zašto ne žele Njegoša. Na pitanje zbog čega su protiv toga da Crna Gora slavi Njegošev dan, ministar rada i socijalnog satranja Kemal Purišić odgovara.

"Iz stranke su najavili da će da izdaju zvanično saopštenje , pitanje se ne odnosi na moj rad u vladi, i ne bih mogao na to da odgovorim, izaći će saopštenje, ako već nije izašlo“, rekao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Međutim saopštenje neće izaći, jer je TV "Vijesti" iz BS-a rečeno da razumiju interesovanje javnosti, ali da sa zvaničnim saopštenjem neće izlaziti.

Njegoš nije resor ministra Purišića, ali jeste ministra kulture Janka Ljumovića. Ljumović podsjeća da je zakon predložen 2013. kada je Crna Gora proslavljala 200 godina od rođenja Njegoša, te da je Njegoš u tih 200 godina na različite načine zloupotrebljavan.

"Ne bih sad svodio na bilo koju adresu, više je adresa, koje zloupotrebljavaju, odnosno interpretiraju Petra II Petrovića Njegoša, na jedan pogrešan način“, rekao je ministar kulture Janko Ljumović.

Upitan da li ga na ovaj način zloupotrijebljava i Vlada , stavljanjem u skupštinsku proceduru, pa povlačenjem, Ljumović kaže da nije bilo nikave kalkulacije, i da se u čitavoj priči radi o pitanju zrelosti kluture.

"Glavni problemi u precipiranju Njegoša predstavljaju kasnije percepcije i zloupotrebe njegovog djela za te dnevne politčke potrebe, i da Njegoš u postnjegoševskom periodu predstavja problem, a ne Njegoš u njegoševom periodu", rekao je Ljumović.

Ministar kluture kaže da je spreman na otvaranje dijaloga , koji će dovesti do rješenja koji će biti interes cijele zajednice.

Bonus video: