Od januara osiguranici biraju da li će se liječiti u KCCG ili u Kodri

Osiguranici iz Kolašina, Podgorice i Danilovgrada, gradova koji nemaju opštu bolnicu, u Codri mogu koristiti i usluge sekundarne zdravstvene zaštite. Koliko će novca za ove uluge država platiti privatnoj bolnici, još nije poznato
240 pregleda 3 komentar(a)
KCCG, Foto: Luka Zeković
KCCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.12.2016. 18:55h

Od prvog januara korisnici zdravstvene zaštite mogu koristiti usluge privatne bolnice "Codra".

Na raspolaganju su im usluge opšte, vaskulrane i grudne hirurgije, oftamologije, urologije, orotpedije i ginekologije.

"Ginekologija za procedure vantelesne oplodnje, ortzopedija za operacije kuka, koljena i liječenja artroze što uključuje prvi kontrolni pregled. Kao i za usluge hiperbarične oksigene terapije", rekao je Sead Čirgić.

Osiguranici iz Kolašina, Podgorice i Danilovgrada, gradova koji nemaju opštu bolnicu, u Codri mogu koristiti i usluge sekundarne zdravstvene zaštite. Koliko će novca za ove uluge država platiti privatnoj bolnici, još nije poznato.

Čirgić je objasnio da će Kodri pripasti dio sredstava namjenjenih za liječenje pacijenata van zdravstvenog sistema koji iznosi 16 miliona eura.

"Od tih 16 miliona dio će pripasti Kodri. Iz tog iznosa sredstava se finansiraju zdravstvene zaštite osiguranika koji se upućuju u inostranstvo u Srbiju i upravo je najveći trošak u javnim zdravstvenim ustanovama je u Srbiji. Tu ulaze i ustanova Igalo i bolnica Meljine, kao i privatne zdravstvene ustanove koje pokrivaju privatne zdravstvene ustanove", kazao je Čirgić.

Čirgić kaže da će lijek “tamiflu” koji se koristi za liječenje gripa biti uvršten na pozitvinu listu ukoliko to zatraži Ministarstvo zdravlja. Prije gotovo dvije godine, kada je broj oboljelih od gripa bio manji nego sada, “Montefarm” je odobrio besplatno izdavanje “tamiflua”.

"Očekujem reakciju, ukoliko bude potrebe Ministarstva zdravlja jer lijek nije na listi, a Ministarstvo zdravalja utvrđuje osnovnu listu lijekova. Očekujem da će ukoliko to bude potrebno oni na vrijeme regovati", kazao je Čirgić

Institut za javno zdravlje juče je saopštilo da je gripom tima A zaraženo 107 osoba. Tokom prethodne nedjelje kod izabranih ljekara prijavljeno je 1.269 osoba sa simptomima nalik gripu. To bi značilo da simptome ima 205 građana na 100.000 hiljada stanovnika, što premašuje epidemijski prag. Od posljedica gripa, preminule su tri osobe.

Bonus video: