Usvojen urbanistički plan Ulcinja do 2020. godine

Prostorni plan usvojen je glasovima 18 odbornika, dok su suzdržana bila dva odborniak URA i odbornik Demokratskog fronta
148 pregleda 0 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Printscreen (YouTube)
Ulcinj, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 28.12.2016. 19:08h

Ulcinj od danas ima prostorno urbanistički plan, na čije usvajanje se čekalo od 2009 godine. Mišljenja o prostornom planu su različita, a prvi čovjek grada vjeruje da je ovo novi početak za Ulcinj.

"Sada možemo da pozovemo inostrane investitore, sve podloge planske dokumentacije imamo, tako da je ovo jedan novi početak za Ulcinj", kazao je predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu.

Tako ne misle i u GP URA. Posebno ih brinu Valdanos i Solana.

"Ja mislim da je ovo jedna taktičko politička varka, koju su vlast i ministarstvo fantastično osmislili. Nigdje nijesu decidno rekli da će biti izgradnje na Solani i Valdanosu, a nigdje decidno to nijesu ni zabranili. Mi nakon usvajanja ovog plana nećemo imati jasnu sliku da li smo zaštitili ove lokalitete ili nismo" rekao je Dritan Abazović.

I dok obrađivaci tvrde da gradnje na podrucčju Solane neće biti, jasno je da plan posebne namjene obalnog područja može pobiti ovaj plan. Iz URA stižu primjedbe i na lokacije Sasa i Velike plaže, uz tvrdnje da je plan za taj prostor rađen da zadovolji lične interese.

"Pomenuo sam Prvu banku i Sas. Na Velikoj plaži one kockice za turistička naselja su u vlasništvu Prve banke, ali je dosta zelenih površina gdje su građani Ulcinja. Sto se Sasa tiče, takođe sam pomenuo. Nemam nista protiv privatnog vlasnistva, niti ljudi koji su uspješni u svom biznisu", rekao je Abazović.

Ono što ovaj plan čini specificnim, pored sedam godina rada na njemu je i to što ga je izradila Vlada Crne Gore, Ulcinjani samo usvojili.

"Mislim da se prvi put u istoriji procedura donošenja lokalnog plana prepusta centralnoj vlasti. Ali šta je tu je. Trebamo biti korektni, obrađivač, Ministarstvo, Vlada, ipak su pokušali da maksimalno sarađuju sa organima lokalne vlasti", kazao je Skender Elezagić iz SDP-a.

S druge strane u SNP- u misle da je ovo ipak najbolje rješenje.

Sink, Andrija Cetkovic- SNP

!Jedna od najboljih stvari koju je uradio bivši predsjednik opštine Hajdinaga, je to što je prepustio da ovaj plan radi Vlada. Da je ostao u ruke lokalne uprave, ne bi bio usvojen ni do 2020", kazao je Andrija Ćetković iz SNP-a.

Prostorni plan usvojen je glasovima 18 odbornika, dok su suzdržana bila dva odborniak URA i odbornik Demokratskog fronta.

Bonus video: