Bečić: U CG je mjera patriotizma koliko ćete pomoći iz crnih fondova DPS-u

"Pozivam gospodina Markovića da nam imenom i prezimenom kaže ko su u Crnoj Gori te biznis elite, pa da vidimo da li se oni nalaze na onom spisku dužnika od 600, 700 miliona poreza", rekao je ekonomista Mladen Bojanić
87 pregleda 21 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 28.12.2016. 18:42h

Da najpoželjniji poslodavac ne treba da bude država već sposobni i uspješni privrednici, poručio je juče premijer, dodajući da će Vlada podržavati one koji ostvaruju profit i izmiriju obaveze prema državi

"Populistički i demagoški danas takvi se nazivaju tajkunima, a zapravo riječ je o biznis eliti, kakvu uostalom imaju sve ekonomski razvijene države. Ako su oni uspješni to znači više radnih mjesta, bolje plate, u konačnom i punija državna kasa", kazao je juče Marković.

Ekonomista Mladen Bojanić ukazuje, međutim, šta sve odvaja crnogorsku od biznis elite u razvijenim zemljama

"Ne mogu biti uvažene biznis elite koje ne poštuju zakon, u prvom redu oni plaćaju porez u zapadnim, razvijenim demokratijama. Kod nas je upravo suprotno, kod nas su izgleda najveći biznismeni oni koji ne plaćaju porez, to je osnovna razlika, i koji ne postuju zakone Crne Gore", kazao je ekonomista Mladen Bojanić.

Lider Demokrata Aleksa Bečić takođe nabraja značajne razlike u efektima poslovanja biznis elite na Zapadu i u Crnoj Gori

"Dok se u uređenim zemljama mjera patriotizma ogleda u tome da li plaćate poreze i da li poštujete pozitivne propise države, u Crnoj Gori je mjera patriotizma koliko ćete pomoći iz crnih fondova DPS-u u susret nekim izborima, dok se u uređenim zemljama patriotizam mjeri time da li poštujete radnička prava i Zakon o radu, u Crnoj Gori mjera patriotizma tih navodnih investitora se ogleda u tome koliko ste radnika ucijenili ili zaplašili u susret nekim izborima", rekao je Bečić.

Bojanić i Bečić saglasni su da premijerova poruka zapravo znači nastavak povezanosti crnogorske biznis i politicke elite, oličene u DPS-u, i zaobilazak bogataša i u budućim restriktivnim mjerama ekonomske politike

"Zavise jedni od drugih i teško će ih biti razbiti jer je to savez koji funkcioniše odavno, dvije decenije, gdje politicka elita donosi zakone odnosno sve mjere u korist biznis elite, a ovi im zauzvrat vraćaju prilikom izbora", rekao je Bijanić.

"Ovo je Vlada kontinuiteta i Duško Marković je crna kutija svih društveno-političkih zbivanja Crne Gore i on sve može biti samo ne neko ko će donijeti stabilnost, ko će donijeti ekonomske reforme, ko će oteti od tajkuna ono što su uzeli da bi se vratilo tamo gdje je uvijek moralo biti – u državnoj kasi", kazao je Bečić.

Premijeru Markoviću poručili su i iz SDP-a kako rezultat navodne "biznis elite" nijesu radna mjesta, nego 700 miliona eura neplaćenih poreza.

"DPS "biznis elita" nije u proteklih desetak godina otvorila ni jednu fabriku sa barem 50 radnika. Zato su nas razne Deripaske, Brkovići, Vučurovići i slični koštali stotine miliona garancija i neplaćenih poreza. Za to vrijeme, mala i srednja preduzeća, koja pune državni budžet, preživljavaju udar za udarom kroz povećanje cijena goriva i ostalih elemenata koji ulaze u troškove. Kakva je to "biznis elita" koju treba da finansiraju majke sa troje i više djece? Jer te DPS biznismene vidimo samo na listama poreskih dužnika i kad se dobijaju krediti po najpovoljnijim uslovima", navodi se u saopštenju SDP-a.

Mladen Bojanić ima za premijera i konkretan zahtjev.

"Pozivam gospodina Markovića da nam imenom i prezimenom kaže ko su u Crnoj Gori te biznis elite, pa da vidimo da li se oni nalaze na onom spisku dužnika od 600, 700 miliona poreza", rekao je Bojanić.

Bonus video: