Han: Za zemlje zapadnog Balkana postoji konkretna perspektiva za članstvo u EU

Kada je riječ o opasnosti radikalnog islamizma i terorizma u Evropi, on je kazao da je stari kontinent suočen sa potpuno novom strukturom prijetnje
0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2016. 11:43h

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han ističe da zemlje zapadnog Balkana imaju konkretnu perspektivu za članstvo u EU.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", na pitanje da li rasprava o EU ima negativne posljedice po približavanje zemalja zapadnog Balkana, kazao da to nije nikako slučaj.

"Za Tursku imamo mandat za pregovore sa otvorenim ishodom. Za zemlje zapadnog Balkana postoji konkretna perpsketiva za članstvo u EU", podvukao je Han.

Kada je riječ o opasnosti radikalnog islamizma i terorizma u Evropi, on je kazao da je stari kontinent suočen sa potpuno novom strukturom prijetnje.

"Ranije su ciljevi napada bile poznate ličnosti, a danas svi mogu biti pogođeni. U EU, i izvan nje, mora biti intenzivirana i poboljšana saradnja i razmjena podataka", naglasio je Han.

Evropska komisija, kako je podsjetio, je predala nekolicinu predloga za efikasniju borbu protiv terorizma.

"Važna je i prevencija. Što je bilja ekonomska situacija, što više mladih imaju perspektivu u svojim zemljama porijekla to su manje podložni radikalnom razvoju. Na tome radim u okviru evropske susjedske politike. Nedavno dogovoreno partnerstvo u vezi migracije se bavim tim problemom", kazao je Han.

Bonus video: