Jesu li mladi zanemareni? Alkohol i cigarete dostupni u svakom trenutku

Opštinske kancelarije za prevenciju droge u većini gradova ne rade, a koliko su droga, alkohol i cigarete dostupni maloljetnicima potvrđuje i jedan podgoricki srednjoškolac
100 pregleda 8 komentar(a)
gimnazija, Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
gimnazija, Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.12.2016. 18:23h

Učenik trećeg razreda podgoričke Gimnazije Ognjen Đuković, kaže da o posledicama uzimanja droge mladi čuju u medijima ili kroz lične životne priče. Alkohol i ciragete, ukoliko žele, njegovi vršnjaci mogu kupiti bilo gdje, bez ograničenja.

"Tokom mog boravka u gimnaziji, treći sam razred, nismo pominjali i nikakva predavanja o drogi nismo imali, ni o njenoj štetnosti. Mogu sad gdje god da pođem da kupim cigare ili akohol, niko me neće pitati za godište", navodi on.

Da su mladi u Crnoj Gori zanemreni upozoravaju i u nevladinoj organizaciji Cazas.

"Mladi generalno počinju da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama vrlo rano, već u osnovnoj školi.", kaže izvršni direktor NVO Cazas Vladan Golubović.

Posljedice ovakvog zanemarivanja pokazuju i alarmantni podaci ESPAD-ovog istraživanja iz 2015. godine.

Prema tom istraživanju, preko 70 odsto mladih je izjavilo da im je vrlo dostupan alkohol, 27 odsto da im je marihuana vrlo dostupna, a da skoro svaki peti učenik isto kaže za ekstazi.

Ispitanici su rekli i da lako mogu doći do droge, a gimazijalac Ognjen primjećuje da je njegovim vršnjacima konzumiranje marihuane normalna i prirodna pojava.

"Veliki procenat ljudi koristi to. Neki redovno, neki probaju, ima ih koji koriste teže droge, ali uglavnom veliki procenat koristi lake droge, poput marihuane. To se ne smatra više drogom u ovom okruženju."

U Cazasu kažu da su im mladi kroz razgovore otkrili da o svemu uče – preko interneta.

"Vi imate mladu prosječnu osobu od 16, 17, 18 godina koja informacije nalazi na internetu i na osnovu toga donosi neku odluku. Te informacije su često neprovjerene, jako često površne i selektivne", kaže Sanja Šišović iz Cazasa.

Opštinske kancelarije za prevenciju droge rade povremeno ili ne rade uopšte, a predmet Zdravi stilovi života, koji može da upozna mlade sa zdravim navikama, u našem obrazovnom sistemu postoji kao izborni.

Bonus video: