Del Monako: Italija će nastaviti da snažno podržava proces pristupanja Crne Gore EU

Del Monako je kazao da će Italija nastavkom sprovođenja započetih projekata i inicijativa nastaviti da podržava snaženje ekonomske integracije i otvaranja regiona i njegovog boljeg povezivanja i integrisanja u EU
2 komentar(a)
Vinćenco del Monako, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Vinćenco del Monako, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.12.2016. 16:02h

Vlada Italije će nastaviti da snažno podržava proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), rekao je danas ambasador Italije u Crnoj Gori, Vinćenco del Monako.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, razgovarao je sa Monakom, koji je čestitao na otvaranju pregovora u poglavljima koja se odnose na poljoprivredu i socijalnu politiku i ukupnom dobrom napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Pejović je prenio zahvalnost Vladi Italije na kontinuiranoj podršci u oblastima pravosuđa i temeljnih prava, pravde, slobode i bezbjednosti, zaštite životne sredine, veterine i fitosanitarnog nadzora i poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Upoznao je del Monaka s planovima Vlade usmjerenim na otvaranje preostalih poglavlja i početak njihovog privremenog zatvaranja", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi s priotitetima predstojećeg predsjedavanja Italije berlinskom procesu, pripremama za održavanje narednog samita EU – Zapadni Balkan.

Na toj liniji su, dodaje se, razmijenili mišljenje u vezi sa statusom realizacije “agende povezivanja” odnosno sprovođenjem infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, procesom formiranja reginalne Kancelarije za saradnju mladih, što su zaključci prethodno održanog samita u Parizu.

"Sagovornici su se saglasili da berlinski proces predstavlja važan mehanizam kojim države članice EU podstiču i pomažu sprovođenje neophodnih reformi doprinoseći na taj način bržoj i kvalitetnijoj evropskoj integraciji regiona", kaže se u saopštenju.

Del Monako je kazao da će Italija nastavkom sprovođenja započetih projekata i inicijativa nastaviti da podržava snaženje ekonomske integracije i otvaranja regiona i njegovog boljeg povezivanja i integrisanja u EU.

"Takođe je informisao Pejovića da će predstavnik Italije, specijalni izaslanik za Berlinski proces Mikele Đakomeli prisustvovati konferenciji ministara evropskih poslova Zapadnog Balkana koja će se 25. januara održati u Podgorici", navodi se u saopštenju.

Bonus video: