Nastavlja se trend iseljavanja stanovništva sa sjevera ka Podgorici i primorju - Vijesti.me
NEGATIVNI MIGRACIONI SALDO NAJVEĆI U BIJELOM POLJU

Nastavlja se trend iseljavanja stanovništva sa sjevera ka Podgorici i primorju

"Garant opstanka ovdje u Bijelom Polju naših sugrađana je posjedovanje isključivo partijske knjižice neke od stranaka koje su na vlasti". rekao je odbornik Demokrata Marko Ljujić

Bijelo Polje grad
Bijelo Polje grad (Foto: Čitalac reporter)

Predrag Tomašević jedan je od onih koji su napustili Crnu Goru u potrazi za boljim životom. On je prije 12 godina otišao u Sjedinjene Američke Države odakle se nakon šest mjeseci vratio sa namjerom da diplomira i da se zaposli.

"Kad sam došao nazad shvatio sam da jednostavno i posle završenih studija vrlo je teško naći posao i otišao sam ponovo i odlučio da ostanem da živim i radim u Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Tomašević.

Iz bjelopoljske opozicije kažu da je iseljavanje stanovništa ogledalo tridesetogodišnje vlasti DPS-a .

"Sve mjere koje je preduzela Vlada Crne Gore poslednjih desetak godina nisu zaustavila migratorna kretanja na sjeveru Crne Gore. Floskula o regionalnom razvoju je mrtva", kazao je odbornik Ujedinjene Crne Groe, Nikola Raosavljević.

"Garant opstanka ovdje u Bijelom Polju naših sugrađana je posjedovanje isključivo partijske knjižice neke od stranaka koje su na vlasti". rekao je odbornik Demokrata Marko Ljujić.

S druge strane, iz Socijaldemokrata koje su dio vladajuće koalicije u Bijelom Polju, kažu da sjever nije zanemaren i da je najbolji dokaz za  to gradnja autoputa, kao i valorizacija Bjelasice i Đalovića pećine.

"Realizacijom kapitalnih projekata koje sam pomenuo i pobrojao u Bijelom Polju ima perspektive za sve ljude, pogotovu mlade ljude, koji žele da rade i da stvaraju, bez obzira kome pripadaju u političkom ili bilo kom drugom smislu", kazao je član Predsjedništva SD-a Nermin Bećirović.

Privrednik Hasan Ramović smatra da je prošlo vrijeme političkih migracija. Naglašava međutim da je posljednji talas iseljavanja uzrokovan isključivo ekonomskim razlozima.

"Sjever se nije razvijao u onoj mjeri u kojoj je trebo da bude razvijen i da zadrži ljude da svoju budućnost da kažem planiraju da od svoje aktivnosti, od svog rada žive na ovim prostorima", kazao je Ramović.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Bijelom Polju trenutno ima oko 4000 nezaposlenih dok je 841 porodica korisnik socijale. Najveći grad na sjeveru i nekadašnji industrijski centar po indeksu ekonomske razvijenosti zauzima 19. mjesto od 23 crnogorske opštine. I to nisu razlozi da se u njemu ostane.

"Vidim da nažalost sve više mladih ljudi se odlučuje na sličan korak kao ja i odlaze u inostranstvo ako imaju priliku za to", rekao je Tomašević.


Najčitanije iz sekcije EU vijesti