Sjerogošte zbog poplava odsječeno od Kolašina, za sanaciju štete čeka se pomoć države - Vijesti.me
POTOK ODNIO PUT, OŠTEĆEN I BETONSKI MOST

Sjerogošte zbog poplava odsječeno od Kolašina, za sanaciju štete čeka se pomoć države

"Opštinska komisija još obilazi i registruje stanje. Mislim da će oni to završiti do ponedjeljka.Nakon toga mi ćemo sav taj materijal proslijediti državnoj komisiji za elementarne nepogode i očekujemo da će oni pomoći i da ćemo dobiti neka sredstva za sanaciju tih najhitnijih radova", rekla je Željka Vuksanović, predsjednica opštine Kolašin

Sjerogošte
Sjerogošte (Foto: screenshot (TV Vijesti))

Sa poplavama koje su prije desetak dana pogodile opštine na sjeveru države,mještani Sjerogošta kod Kolašina izgubili su jedinu vezu sa gradom.

Nabujali potok u tom mjestu odnio je put koji vodi do njihovih kuća, a izlivanjem potoka oštećen je i betonski most koji razdvaja selo, pa mještani od nadležnih traže hitnu sanaciju.

U lokalnoj upravi procjenjuju štetu i pozivaju mještane na strpljenje.

Do petnaest kuća kolašinskog sela Sjerogošte sada jedino možete doći pješice. Razlog je nabujali potok koji je prije desetak dana odnio makadamski put koji vodi do tog mjesta.

"Ponešen je dio puta u dužini nekih 150 metara i gore u gornjem dijelu nekih 50 metara", istakao je Savo Mijomanović, mještanin Sjerogošta.

No to nije sve. Bujica je potkopala i betonski most koji razdvaja selo i vodi do desetak kuća. U strahu od rušenja mosta mještani već desetak dana ne koriste svoja terenska vozila kako bi došli do grada. Kako većina njih živi od poljoprivrede, od nadležnih u opštini i državi traže pomoć i hitnu sanaciju.

"Naš predlog je da se neko angažuje i da barem spasimo jedan dio uloženih sredstava", rekao je Mijomanović.

I put i most građeni su novcem Direkcije za javne radove prije šest godina. Za dva mosta i makadamski put u ovom selu koji je upravo bio spreman za asfaltiranje, država je uložila veliki novac, tvrdi Mijomanović.

"Puno je sredstava ovdje uloženo moguće da je i stotinak hiljada eura u pitanju", kazao je Mijomanović.

Znaju to i u opštini. Ipak za sanaciju šteta od poplave i uništenu seosku infrastrukturu ,kako kažu,nemaju para te očekuju pomoć države.

"Opštinska komisija još obilazi i registruje stanje. Mislim da će oni to završiti do ponedjeljka.Nakon toga mi ćemo sav taj materijal proslijediti državnoj komisiji za elementarne nepogode i očekujemo da će oni pomoći i da ćemo dobiti neka sredstva za sanaciju tih najhitnijih radova", rekla je Željka Vuksanović, predsjednica opštine Kolašin.

No, Vlada prije nekoliko dana nije usvojila predlog Ministarstva finansija da se iz budžetske rezerve hitno isplati 220 hiljada eura pomoći opštinama na sjeveru zbog poplava. Predlog je vraćen na dodatno razmatranje Komisiji za elementarne nepogode pa će na sanaciju jedine veze sa gradom, mještani Sjerogošta čekati još neko vrijeme.


Najčitanije iz sekcije EU vijesti