Stručnjaci napominju: Voditi računa kome se izdaju ekonomski pasoši - Vijesti.me
JASNO PRECIZIRATI PRAVILA

Stručnjaci napominju: Voditi računa kome se izdaju ekonomski pasoši

Ima li stranaca koji bi u Crnu Goru investirali pola miliona eura da bi dobili crnogorski pasoš? Ovu priču ponovo je aktuelizovala crnogorska Vlada, s porukom da je prioritetni cilj tog biznisa da se novim investicijama otvore nova radna mjesta

Muhamed Dahlan (Novina)
Muhamed Dahlan (Novina)

Grupi zemalja koje svoj pasoš nude za investicije ili donacije želi da se pridruži i Crna Gora. Vlada je još prije pet godina planirala da uvede ovaj institut i da crnogorsko državljanstvo košta pola miliona eura. Pokušaj je propao nakon što se EU usprotivila toj ideji. Ipak, Crna Gora nije odustala.

Iako crnogorski Zakon o državljanstvu ne definiše kategoriju ekonomskog državljanstva, naši zvaničnici posljednjih godina dijelili su naš pasoš vrlo kontroverznim ljudima. To su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan, kog tamošnje vlasti sumnjiče za pronevjeru, ili bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, koji je u toj državi osuđen za korupciju. Naši sagovornici kažu da je krucijalno pitanje za svaku državu da napravi takav program koji neće dozvoliti da do pasoša dođu teroristi, kriminalci i osobe koje krše osnovna ljudska prava.


Najčitanije iz sekcije EU vijesti