Belgija - đavolski jaki "crveni đavoli"

Izabranici Španca Roberta Martinesa osvojili su treće mjesto na SP u Rusiji prije tri godine, a javnost, navijači i mediji s pravom očekuju barem korak više na Euru

66 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FSB
Foto: FSB

Belgijanci su, po kladionicama, treći favoriti za osvajanje Evropskog prvenstva - veće šanse daju se samo Englezima, koji će eventulano polufinale i finale igrati na svom “Vembliju”, kao i svjetskim šampionima Francuzima.

Po individualnom kvalitetu, velikim zvijezdama u timu, ali i rezultatima u proteklom periodu, “crveni đavoli” su, međutim, možda i na samom vrhu.

Forma Kevina de Brujnea (u finalu Lige šampiona doživio blagu frakturu kosti lica i još je neizvjestan za prvi meč protiv Rusije), kao i Romelua Lukakua, prve “puške” novog prvaka Italije Intera, obećavaju velike stvari na Evropskom prvenstvu.

Dres Belgije, Euro 2020
foto: Graphic News

Izabranici Španca Roberta Martinesa osvojili su treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije tri godine, a javnost, navijači i mediji s pravom očekuju barem korak više na Euru. Mogu li Belgijanci, koji su dva puta u istoriji igrali polufinale Mundijala, a 1980. u Zapadnoj Njemačkoj stigli do finala Evropskog prvenstva (poraženi su od Italije) da konačno “probiju led” i osvoje veliko takmičenje?

Predstojeće Evropsko prvenstvo mogla bi da bude kruna vjerovatno najtalentovanije generacije “crvenih đavola” u istoriji.

Belgija tim, Euro 2020
foto: Graphic news

Stručnjaci u zemlji piva i čokolada, međutim, upozoravaju - ekipa nije ubojita kao u Rusiji prije tri godine. Razlog leži u formi, kilaži i povredama doskora najveće zvijezde tima, sada već 30-godišnjeg asa Real Madrida Edena Azara.

Otkada je prije dva ljeta prešao u Real, najbolji belgijski fudbaler na Mundijalu u Rusiji nije ni blijeda sjenka igrača koji je noseći dres Čelsija harao Premijer ligom. Zbog nezapamćene serije povreda u minuloj sezoni rizikovao je i put na Euro, ali se ipak našao na Martinesovom spisku.

Nedostatak njegovog nekadašnjeg sjaja pokušaće da nadomjeste igrači sličnih karakteristika - njegov brat Torgan, fudbaler Borusije Dortmund, ali prije svega Napolijev Dris Mertens. Belgijanci su jaki i na sredini, gdje osim De Brujnea imaju Tilemansa i Vitsela, moćni su i na golu (Tibo Kurtoa), ali možda malo “tanki” u posljednoj liniji, gdje je par štopera Aldervejreld - Vertongen već prošao najbolje godine.

Grupa B, Euro 2020
foto: Graphic news

Belgijanci su favoriti u ne baš jednostavnoj grupi sa Rusijom, Danskom i Finskom, a dva meča odigraće na stadionu “Krestovski” u Sankt Peterburgu - objektu na kojem su prije tri godine osvojili bronzu na SP u Rusiji.

Bonus video: