Danska - „Parken” i Eriksen najveći aduti

Najveća zvijezda Danske je bez dileme Kristijan Eriksen i oko njega je u tek završenoj sezoni bilo i mnogo pitanja zato što je dugo bio rezerva u Interu

158 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Ako je Belgija apsolutni favorit grupe B, onda je Danska selekcija kojoj se u konkurenciji Rusije i debitanta Finske daju nešto veće šanse da se domogne osmine finala Evropskog prvenstva.

Ne zbog nekog posebnog kvaliteta u odnosu na rivale koliko zbog činjenice da će tim koji vodi Kasper Hjulmand sve tri utakmice grupne faze odigrati na svom terenu - na „Parkenu” u Kopenhagenu. Konkretno, biće domaćin i protiv Rusije...

Dres Danske, Euro 2020
foto: Graphic News

Od čuvene titule prvaka Evrope 1992. godine Danci su propustili kontinentalno takmičenje 2008. i 2016, dok su najbolji rezultat ostvarili 2004. u Portugalu kada su zaustavljeni u četvrtfinalu. Grupna faza im je bila krajnji domet 1996. i 2000. godine, a sada se čini da je timski kvalitet ispred individualnog, što je uglavnom i karakteristika skandinavskih selekcija.

Danska tim, Euro 2020
foto: Graphic news

Najveća zvijezda Danske je bez dileme Kristijan Eriksen i oko njega je u tek završenoj sezoni bilo i mnogo pitanja zato što je dugo bio rezerva u Interu. Kada je bivši vezista Totenhema dobio šansu i iskoristio je u drugom dijelu sezone u Seriji A, postalo je lakše za Inter na putu ka Skudetu, a od toga će na Euru sigurno imati koristi i „crveno-bijeli”.

Nije, naravno, Danska samo Eriksen. Na golu je neprikosnoven Kasper Šmajhel, a garancija ozbiljnog takmičarskog fudbala su i imena Jusufa Poulsena iz Lajpciga, veziste Totenhema Pjer-Emila Hejbjega, štopera Simona Kjera (Milan), Andreasa Kristensena iz Čelsija, sve boljeg beka Atalante Joakima Maelea... Imaju Danci i talente - prije svih 20-godišnjeg napadača Mikela Damsgarda iz Sampdorije, nameće se i mladić iz Bolonje Andreas Skov Olsen.

Grupa B, Euro 2020
foto: Graphic news

Danska je u odličnoj seriji rezultata, jer je od oktobra prošle do marta ove godine (u Ligi nacija, prijateljskim duelima i kvalifikacijama za Mundijal) slavila u osam od devet utakmica. U sedam trijumfa u tom nizu nije primili gol, pa i nije teško zaključiti da je defanzivni dio, uz lucidnost Eriksena i prodornost Poulsena, najveća snaga popularnih “dinamita”. Danci su u susret Euru odigrali 1:1 sa Njemačkom, a savladali su Bosnu i Hercegovinu sa 2:0.

Bonus video: