Austrija - vrijeme je za iskorak

Ustrija je treći put na EP, još čeka na prvu pobjedu. Najveća šansa je prvo kolo i meč sa Sjevernom Makedonijom

0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Dva remija i četiri poraza, uz svega dva postignuta gola, bilans je reprezentacije Austrije na šampionatima Evrope. Austrijanci su na kontinentalnoj fudbalskoj smotri debitovali 2008. kada su uz Švajcarsku bili domaćini, a nastupili su i 2016. u Francuskoj. Grupna faza oba puta je bila krajnji domet.

Treće učešće prilika je da ekipa napravi korak dalje i upiše prvu pobjedu na evropskim šampionatima - tu šansu Austrija će tražiti, prije svega, u prvom kolu i meču sa Sjevernom Makedonijom (13. jul, Bukurešt). Nakon Makedonaca, slijede dueli protiv Holandije (17. jun, Amsterdam) i Ukrajine (21. jun, Bukurešt).

Dres Austrije
foto: Graphic News

Zvijezda tima je novi igrač madridskog Reala, David Alaba, koji u nacionalnom timu ima nešto ofanzivniju ulogu, za razliku od one u - sada već bivšem klubu, minhenskom Bajernu Osim Alabe, tu je bivša zvijezda Vest Hema, Marko Arnautović, najbolji strijelac tima u kvalifikacijama (šest pogodaka). On već dvije sezone igra u kineskom Šangaju.

Sredinu terena čine igrači iz Bundeslige, a velika očekivanja javnost ima od mladog ofanzivnog veziste Hofenhajma, Kristofa Baumgartnera (21). U dresu njemačkog tima ove sezone postigao je devet pogodaka, uz sedam asistencija. Debi u dresu sa državnim grbom imao je u septembru prošle godine - već je odigrao osam mečeva na kojima je tri puta bio strijelac.

Austrija tim, Euro 2020
foto: Graphic news

Osim Baumgartnera za mjesto u veznom redu konkurisaće, između ostalog, Marsel Sabicer (Lajpcig), Julijan Baumgartlinger (Leverkuzen), Valentin Lazaro (Inter), Florijan Grilič (Hofenhajm) i Stefan Ilsanker (Ajntraht).

I u odbrani ima zanimljivih imena, a najveće je Stefan Lajner (Borusija Menhengladbah). Prvi izbor na golu trebalo bi da bude Aleksander Šlager (LASK), koji je u martovskim kvalifikacijama za Mundijal bio prvi izbor selektora Franka Fode.

Foda je na klupi od 2018. godine, ali ga crnogorska javnost dobro poznaje - bio je trener Šturma kada je austrijska ekipa u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2017. godine eliminisala Mladost, današnji OFK Titograd. Dejan Vukićević ga je nadmudrio u Gracu (0:1), ali je Šturm u Podgorici bio mnogo bolji (0:3)...

Grupa C, Euro 2020
foto: Graphic news

Austrija je bez pobjede na velikim takmičenjima od Mundijala 1990. kada je savladala SAD. Grupnu fazu nekog velikog takmičenja posljednji put je prošla još na SP u Španiji 1982. Da li je došlo vrijeme za iskorak na najvećoj sceni?

Bonus video: