Holandija - narandžasta misterija

De Bur je imao desetak mjeseci da pripremi ekipu na udarac koji je izazvala povreda lidera Virdžila van Dajka

63 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta /AP
Foto: Beta /AP

Prvi put od 2014. i Mundijala u Brazilu gdje je bila trećeplasirana, Holandija će biti dio velikog takmičenja. I taj podatak govori u kakvoj je stvaralačkoj krizi bio tamošnji fudbal u proteklih nekoliko godina.

Nije „oranju”, doduše, falilo talenata u tom periodu, ali nikada ih nije bilo manje, pa je nastup na ovom Euru neka vrsta misterije - niti je garancija selektor Frank de Bur, niti sastav koji vodi na megdan rivalima u grupi C - Ukrajini, Austriji i Sjevernoj Makedoniji.

Holanđani, bez obzira na sve to, imaju ulogu favorita, a sva tri meča u grupi će igrati na „Johan Krojf areni” u Amsterdamu.

Dres Holandije, Euro 2020
foto: Graphic news

De Bur je imao desetak mjeseci da pripremi ekipu na udarac koji je izazvala povreda lidera Virdžila van Dajka, ali u defanzivnoj liniji ionako ima najmanje glavobolje - konkretno na poziciji štopera, gdje su u odsustvu Van Dajka neprikosnoveni Stefan de Fraj i Matajs de Liht. Mnogo veći problem je u igri prema naprijed, jer tu Holandiji jednostavno nedostaje klase, i dalje se traži as (ili asovi) poput Arjena Robena, Veslija Snajdera, Robina van Persija, Dirka Kajta...

Holandija tim, Euro 2020
foto: Graphic news

Glavni igrači na sredini terena su sadašnji i budući igrač Barselone - Frenki de Jong i Žoržinio Vajnaldum, koji bi uskoro trebalo da pojača Katalonce nakon što mu je istekao ugovor sa Liverpulom. Enigma je Doni van de Bek, koji je kompletnu sezonu bio rezerva u Mančester junajtedu, dok bi iznenađenje za evropsku javnost mogao da bude Ten Kopmeiners, 23-godišnji vezista AZ Alkmara.

A u napadu - De Bur će morati da se osloni na iskustvo Seviljinog Luka de Jonga, nesporan talenat Memfisa Depaja, te prodornost Kvinsija Promesa i Donijela Malena (PSV). Na spisku nema Stivena Bergvajna iz Totenhema, među pozvanima nisu ni Hans Hatebur (Atalanta), Anvar el Gazi (Aston Vila). Šansa je data nedovoljno oporavljenom Dejliju Blindu...

Grupa C, Euro 2020
foto: Graphic news

Mnogo je onih koji vjeruju i da je Euro posljednja šansa za De Bura da oživi trenersku karijeru. Jer, sve što je uradio nakon četiri titule sa Ajaksom - imao je očajne epizode u Interu, Kristal Palasu i američkoj Atlanti - bacile su sumnju na znanje bivšeg reprezentativca „oranja”.

Holandija je bila evropskih prvak 1988, a još četiri puta je igrala polufinale Eura.

Bonus video: