Sjeverna Makedonija - Čuda su moguća

Makedonci su najveći pobjednici Lige nacija, jer su iskoristili prohodnost iz najniže kategorije, Lige D, da se prvi put plasiraju na veliko takmičenje

82 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Portugal jeste šampion prvog turnira Lige nacija, ali apsolutni pobjednik premijernog izdanja ovog Uefinog takmičenja je Sjeverna Makedonija, koja je iskoristila prohodnost ka Evropskom prvenstvu i iz najnižeg ranga se prvi put plasirala na veliko takmičenje.

U grupi 4 D Lige nacija, Makedonci su u konkurenciji Jermenije, Gibraltara i Lihtenštajna osvojili prvo mjesto i izborili plasman u plej-of, gdje su u polufinalu bili bolji od Kosova, da bi u odlučujućem meču u Tbilisiju savladali Gruziju i obezbijedili istorijski nastup na Euru.

Dres Sjeverne Makedonije, Euro 2020
foto: Graphic news

Jedini gol u Tbilisiju 12. novembra prošle godine postigao je Goran Pandev. Veteran je nakon osvajanja triplete sa Interom 2010, te brojnih nastupa u italijanskom šampionatu u dresu Đenove, Lacija i Napolija dočekao da u 38. godini sa reprezentacijom ostvari vrhunski rezultat.

Sa kapitenskom trakom oko ruke Pandev će biti predvodnik Makedonaca u utakmicama grupe C protiv Austrije, Ukrajine (Bukurešt) i Holandije (21. jun, Amsterdam).

Sjeverna Makedonija tim, Euro 2020
foto: Graphic news

Pandev jeste najpoznatiji, ali u makedonskoj selekciji ima još vrhunskih igrača. Prvi među jednakima je Arijan Ademi, za kojeg stručnjaci kažu da je uvijek na terenu kada je najbitnije. Vezista zagrebačkog Dinama je bio neizostavan dio ekipe koja je osvojila titulu u Hrvatskoj i senzacionalno eliminisala Totenhem i izborila četvrtfinale Lige Evrope.

Tu je i veliki talenat - sadašnjost i budućnost makedonskog, ali i evropskog fudbala Eljif Elmas. Iz Rabotničkog je prije četiri godine otišao u Fenerbahče, a u tom trenutku za njegov potpis borili su se još Borusija Dortmund i Mančester siti. Elmas, što na turskom znači dijamant, sa Fenerom je potpisao petogodišnji ugovor, ali je na Bosforu ostao dvije godine - stigao je poziv Karla Anćelotija i pojačao je Napoli, gdje i danas gradi karijeru.

Grupa C, Euro 2020
foto: Graphic news

Selektor je Igor Angelovski. Da ovaj 44-godišnjak iz Skoplja nije samo rođen pod srećnom zvijezdom, već da zaista radi prave stvari u reprezentaciji, govori i senzacionalna pobjeda nad Njemačkom u gostima u kvalifikacijama za SP. Na Euru su, dakle, čuda moguća - Makedonci ne idu u Bukurešt i Amstardam sa devizom „važno je učestvovati”.

Bonus video: