Ukrajina - Ševčenko vodi u nokaut fazu

Ukrajinci nikada do sada - od kada su nezavisna država - nisu stigli do nokaut faze Eura, a na posljednjem EP nisu osvojili ni bod, niti su postigli gol...

0 komentar(a)
Foto: Reuters, Action Images via Reuters
Foto: Reuters, Action Images via Reuters

Ukrajina je pred Evropsko prvenstvo u situaciji da teško može nešto da izgubi - ta rasterećenost bi i mogla da bude adut ekipe Andrija Ševčenka u grupi C protiv Holandije, Austrije i Sjeverne Makedonije. Ukrajinci, naime, nikada do sada - od kada su nezavisna država - nisu stigli do nokaut faze Eura, a na posljednjem EP nisu osvojili ni bod, niti su postigli gol...

Taj neuspjeh u Francuskoj je i bio znak da nacionalni savez mora nešto da mijenja. Odmah poslije Eura je smijenjen Mihailo Fomenko, naslijedio ga je popularni Ševa, dotadašnji pomoćnik i trener pred kojim je budućnost.

Dres Ukrajine, Euro 2020
foto: Graphic News

Sa legendom ukrajinskog i evropskog fudbala se klima promijenila, iako je Ukrajina propustila Mundijal u Rusiji prije tri godine. Tako je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo iznenađujuće bila prva u grupi u kojoj su se našli i Portugal i Srbija, a pamtiće se da u četiri direktna duela sa tim rivalima nije poražena - ostvarila je po dva trijumfa i remija i osvojila 20 od moguća 24 boda u grupi B.

Da sve to nije bio samo bljesak Ševčenko želi da dokaže ovog ljeta, a u grupi ima rivale s kojima definitivno može da se nosi. Niti je Holandija nepobjediva, niti su Austrija i Sjeverna Makedonija ekipe od kojih treba da se strahuje, pa je plasman u nokaut fazu svakako realan cilj.

Ukrajina tim, Euro 2020
foto: Graphic news

- U konstantnom smo usponu, vjerujem da ćemo na Euru biti za nijansu bolji. Jer, veliko takmičenje traži i velike utakmice - rekao je Ševčenko, sa 48 golova najbolji strijelac u istoriji reprezentacije Ukrajine.

U timu Ukrajine dominiraju igrači Dinama iz Kijeva i Šahtjora - Sergij Sidorčuk, Viktor Cigankov, Marlos, Taras Stepanenko, veteran na golu Andrij Pjatov..., ali i vezista Atalante Ruslan Malinovskij, iza kojeg je fantastičan drugi dio sezone u Seriji A i Ligi šampiona, te lijevi bek Mančester sitija Aleksandr Zinčenko.

Grupa C, Euro 2020
foto: Graphic news

Utisak je da Ukrajini najviše fali provjereni golgeter, pa Ševčenko mnogo zavisi od iskusnog Andrija Jarmolenka koji se ove sezone nije naigrao u Vest Hemu (upisao je svega tri pogotka na 20 mečeva).

Ukrajinci će gostovati Holandiji u Amsterdamu, a mečeve sa Makedonijom i Austrijom odigraće u Bukureštu.

Bonus video: