Češka - „knedličke” vole Euro

Česi su se specijalizovali za nastupe na kontinentalnim šampionatima, jer su nakon raspada Čehoslovačke igrali svih šest EP

0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon propuštenog Mundijala u Rusiji, reprezentacija Češke je iskoristila šansu koju nikad ne propušta - plasirala se na Evropsko prvenstvo.

“Knedličke” su se specijalizovale za nastupe na kontinentalnim šampionatima, jer su nakon raspada Čehoslovačke učestvovale samo na Mundijalu u Njemačkoj 2006. Za to vrijeme, Češka je igrala svih šest evropskih prvenstava, 1996. je osvojila drugo mjesto, nakon poraza od Njemaca u finalu (zlatni gol Olivera Birofa), 2004. je igrala polufinale, a 2008. četvrtfinale.

Fudbalska reprezentacija Češke, Dres Češke, Euro 2020
foto: Graphic News

O generaciji Nedveda, Poborskog, Bergera, Kuke, Kadleca i ostalih češki ljubitelji fudbala još govore sa sjetom, ali daleko od toga da i sada nemaju čime da se pohvale.

Reprezentacija bez velikih zvijezda - ako se u zvijezde ne računa napadač Bajera, nekadašnji igrač Rome i Sampdorije i Lajpciga, Patrik Šik - ispunjena je solidnim timskim igračima stasalim u tradicionalno dobroj, iako ne previše atraktivnoj češkoj fudbalskoj školi.

Najviše fudbalera od onih koje je selektor Jaroslav Šilhavi pozvao za Evropsko prvenstvo daje praška Slavija - šest. U pitanju je ekipa koja je nastupajući u Ligi šampiona prošle sezone odoljela Barseloni na “Nou kampu” i Interu na “Đuzepe Meaci” (0:0, odnosno 1:1), a koja je dva puta u prethodne tri sezone igrala četvrtfinale Lige Evrope. Eliminsana je od Engleza - Čelsija, odnosno Arsenala.

Češka tim, Euro 2020
foto: Graphic news

Po Transfermarktu, ubjedljivo najskuplji fudbaler Češke je 192 centimetara visoki vezista Vest Hema Tomaš Souček (vrijedi 40 miliona eura), koji je nastupajući za “čekićare” u minuloj sezoni Premijer lige dao čak 10 golova. O kako se nezgodnom fudbaleru na prekidima radi, najbolje je na svojoj koži osjetila crnogorska reprezentacija, kojoj je Souček u kvalifikacijama dao gol u Podgorici, a mogao je barem još jedan (0:3).

Izdvajaju se i Součekov saigrač u Vest Hemu, bek Cufal, golman Valčik brani za Sevilju, vezista Darida nosi dres Herte, Kral je uzdanica Spartaka iz Moskve, sve bolji Barak daje golove u Veroni, a u Seriji A nastupa i Jakub Jankto, igrač Sampdorije.

Grupa D, Euro 2020
foto: Graphic news

U teškoj grupi sa Engleskom, Hrvatskom i Škotskom, gdje će dva puta biti klasični gosti (protiv Engleza na Vembliju i Škota u Glazgovi) Česi vjeruju da idu u osminu finala, pa barem kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Bonus video: