Poljska - sve zavisi od Levandovskog

Poljaci su od 2008. godine redovni učesnici Eura, a prije pet godina u Francuskoj stigli su do četvrtfinala

63 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Reprezentacija Poljske je “vrsta” selekcije koja zavisi od jednog igrača. Ako Robert Levandovski bude na nivou igara iz minhenskog Bajerna, Poljaci mogu da se nadaju prolasku u nokaut rundu. U suprotnom, osmina finala djelovaće nedostižno.

Poljaci su od 2008. godine redovni učesnici Eura. Četiri godine kasnije bili su domaćini, zajedno sa Ukrajincima, a najbolji plasman ostvarili su na prethodnom prvenstvu u Francuskoj, kada su u četvrtfinalu nakon izvođenja penala eliminisani od Portugala.

Dres Poljska
foto: Graphic News

Ove godine prolaz u nokaut fazu tražiće iz grupe E - turnir otvaraju utakmicom protiv Slovačke, 14. juna u Sankt Peterburgu. Pet dana kasnije gostuju Španiji u Sevilji, a grupnu fazu zatvaraju 23. juna, takođe u Sankt Peterbrugu, gdje je na programu meč sa Švedskom.

Levandovski jeste najbolji poljski fudbaler, ali nije najefikasniji kada je riječ o postignutim golovima na evropskim šampionatima. Najbolji svjetski fudbaler u 2020. postigao je tri gola, jedan manje od Jakuba Balščikovskog, koji je okončao reprezentativnu karijeru.

Euro 2020, Poljska tim
foto: Graphic news

Predstojeći Euro prilika je da Levandovski prestigne nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije i Borusije Dortmund.

Poljski bombarder zvijezda je selekcije, a veliki hendikep biće izostanak Arkadijuša Milika (Marsej), koji je blistao na prošlom Euru i bio jedan od najzaslužnijih za plasman u četvrtfinale.

Prvi izbor na golu trebalo bi da bude čuvar mreže Juventusa, Vojćeh Šćešnji, dok će Lukaš Fabijanski (Vest Hem) šansu čekati sa klupe. U odbrani je veteran Kamil Glik (Benevento).

Na sredini terena šansu će, između ostalih, tražiti Mateuš Klih (Lids), Pjotr Zjelinski (Napoli), Karol Lineti (Torino) i junak prethodnog Eura Gžegož Krihovjak (Lokomotiva Moskva). On je u osmini finala u penal seriji protiv Švajcarske pogodio odlučujući jedanaesterac i saigrače odveo u četvrtfinale.

Grupa E, Euro 2020
foto: Graphic news

Selektor je Portugalac Paulo Sousa, koji je početkom godine naslijedio Ježija Bženčenka. Sousa je u igračkoj karijeri nosio dres Portugala na šampionatima Evrope 1996. i 2000, a ove godine debituje u selektorskoj ulozi na kontinentalnoj smotri.

Da li će uspjeti zavisi od mnogo faktora. A najbitniji faktor je - Levandovski.

Bonus video: