Slovačka - Hamšik je i dalje glavni

Plasman na EP Slovačka je izborila kroz Ligu nacija gdje je u polufinalu bila bolja od Republike Irske, a u finalu od Sjeverne Irske

60 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon razlaza sa Češkom, Slovačka je dugo čekala na neko veliko takmičenje, a led je probijen na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. kada su Slovaci izborili osminu finala.

Šest godina kasnije Slovačka je učestvovala na prvom evropskom šampionatu, a u Francuskoj je na startu nokaut faze izgubila od Njemačke (3:0). Da postoji kontinuitet dobrih igara nacionalnog tima dokaz je činjenica da su Slovaci ove godine učesnici još jedne kontinentalne smotre.

Dres Slovačke, Euro 2020
foto: Graphic News

Plasman na EP Slovačka je izborila kroz Ligu nacija gdje je u polufinalu bila bolja od Republike Irske, a u finalu od Sjeverne Irske. Žrijeb ih je smjestio u grupu E, sa Poljskom, Švedskom i Španijom. Prvi meč Slovaci igraju protiv Poljaka (14. jun, u Sankt Peterburgu), četiri dana kasnije rivali im je Švedska (18. jun, opet Sankt Peterburg), a grupna faza biće okončana duelom protiv Španije (23. jun, Sevilja).

Zvijezda tima je Marek Hamšik, ali je upitno u kakvoj formi dolazi na Euro. On je u martu iz kineskog Dalijana došao u švedski Geteborg, gdje je odigrao svega šest mečeva.

Euro 2020, Slovačka tim
foto: Graphic news

U završnici sezone od povrede se oporavio golman Njukasla, Martin Dubravka. Tokom 13 utakmica bio je na golu „svraka” pa i on na Euro dolazi nakon ne baš sjajne sezone.

A sjajnu sezonu imao je Milan Škrinjar, koji je u Italiji bio šampion sa Interom. Bio je standardan u timu „nerazura”, postigao je tri gola na 32 meča u Seriji A, pa je jedan od najzaslužnijih za Interovo osvajanje Skudeta nakon deset godina.

U selekciji je i - mnogi smatraju - veliki talenat slovačkog fudbala, Tomaš Suslov. Ima 18 godina, ponikao je u Tatranu iz Prešova, a onda je prošlog ljeta potpisao za holandski Groningen. U reprezentaciji je debitovao u novembru prošle godine, protiv Češke u Ligi nacija. Odigrao je ukupno tri utakmice, a 1. juna u prijateljskom meču protiv Bugarske na terenu je proveo 33 minuta.

Grupa E, Euro 2020
foto: Graphic news

Selektor Stefan Tarkovič na raspolaganju ima - za evropske uslove - skromnu ekipu. Dueli protiv Poljske i Švedske odrediće dalju sudbinu Slovaka, koji bi šansu mogli potražiti i u meču sa Španijom, koja će, budući da je favorit, vjerovatno u prva dva kola obezbijediti nokaut fazu.

Bonus video: