Švajcarci dominirali, Vels do boda golom u stilu Jana Raša

Vels - Švajcarska 1:1

4359 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U prvom meču velikog takmičenja u Azerbejdžanu, Vels i Švajcarska igrali su 1:1.

Švajcarci su bili bliži pobjedi, ali su nakon vođstva početkom nastavka bili prilično uzdržani, kao da su vjerovali da rival ne može da ih ugrozi, ali su Velšani, golom koji je podsjetio na stara vremena ostrvskog fudbala, došli do boda...

"Nismo previše razočarani remijem, moglo je da bude i gore. Glavno da smo izbjegli poraz i još jednom smo pokazali da ova ekipa ima karakter", kazao je Garet Bejl, kapiten Velsa.

Švajcarska je djelovala bolje od početka meča, mada je Vels prvi došao do šanse, kada je Kifer Mur efektno glavom tukao sa desetak metara, a golman Zomer izbacio loptu ispod prečke.

Izabranici Vladimira Petkovića su bili konkretniji u posjedu, preko Fabijana Šara mogli su da dođu do vođstva (odbrana Vorda), ali im je nedostajao raspoloženi napadač.

Haris Seferović, golgeter Benfike, bio je aktivan, dobro se kretao, nedostajalo je, međutim, ono najvažnije - imao je četiri šuta iz prilično dobrih pozicija, četiri puta je promašio gol.

Ipak, na početku nastavka stiglo je vođstvo koje je kreirao Bris Embolo. Prvo je nakon efektnog prodora iznudio odličnu odbranu Vorda, a zatim iz kornera, na centaršut Šaćirija, izgradio poziciju na petercu i glavom pogodio za 1:0.

Vels - Švajcarska
foto: Sofascore

S obzirom na odnos snaga na terenu, izgledalo je da je Švajcarska mnogo bliža drugom golu, nego Vels izjednačenju.

To je moglo da se dogodi tri minuta poslije vođstva, ali je Mbabu bio traljav u dobroj poziciji.

Velšani su potom stvorili blagi pritisak, ne i paniku u odbrani rivala, sve do 74. minuta.

Tada je Mur, 28-godišnji napadač Kardifa, u stilu nekadašnjih ostrvskih golgetera, poput slavnog zemljaka Jana Raša, efektno zahvatio loptu glavom sa 12-13 metara i proslijedio je u suprotni ugao.

Čim je krenula agresivnije, švajcarska selekcija je stvorila nikoliko opasnih akcija u finišu, rezervista Gavranović je i pogodio gol, ali je radost prekinula provjera, a zatim i prva odluka VAR-a u istoriji evropskih prvenstava - bio je ofsajd...

"Frustriran sam. Morali smo da pobijedimo, morali smo da tražimo drugi gol, a gadno smo kažnjeni. Mislim da smo nakon vođstva bili previše pasivni, a onda smo kažnjeni. Zaslužili smo pobjedu, ali nije lako, ovo je turnir na kojem ima dosta kvalitetnih igrača. Šteta, ali nastavljamo hrabro", kazao je Bril Embolo, zvanično najbolji igrač meča.

Bonus video: