Austriji prva pobjeda i više od pogotka na evropskim prvenstvima, Pandevu istorijski gol

Austrija zahvaljujući rezervsitima slavila prvu pobjedu i uz to postigla više od gola, Pandev prvi strijelac na evropskim prvenstvima za Sjevernu Makedoniju

12948 pregleda 0 komentar(a)
Gregoriču istorijski gol za Austriju, Foto: REUTERS
Gregoriču istorijski gol za Austriju, Foto: REUTERS

Sjeverna Makedonija je debitovala porazom na evropskim prvenstvima, iako nije razočarala protiv Austrije - 3:1.

Parirali su Goran Pandev i drugovi sve do 78. minuta, ali su prevagu napravili rezervisti Mihael Gregorič i Marko Arnautović.

Gregorič je ušao u 58. minutu i nakon šanse u 64. uspio je da sjajnim manevrom 14 minuta kasnije postigne istorijski gol za vođstvo od 2:1.

David Alaba, koji je proglašen najboljim igračem utakmice je sajno centrirao.

Nikada prije Austrija nije slavila na evropskim prvenstvima i nikada nije dala dva gola u jednoj utakmici.

"Imao sam tešku godinu, zapravo dvije i nisam očekivao da ću uopšte biti u sastavu za EURO. Ipak davao sam sve do sebe na svakom treningu i Bogu hvala, postigao sam gol. Potpuno sam van sebe od sreće", kazao je 27-godišnji napadač Augsburga Gregorič, čiji je gol jubilarni, 700. u istoriji EP, prvi je postigao u dresu Jugoslavije Milan Galić 1960. u Francuskoj.

Probala je Sjeverna Makedonija da odgovori, ostavila dosta prostora i Arnautović, koji je u igru ušao u 59. minutu, stavio je tačku na pobjedu u 90.

Austrija jeste bila bolja, naročito u prvom poluvremenu i u 18. je došla u vođstvo pogotkom desnog beka Štefana Lajnera.

Ipak, Pandev je 10 minuta kasnije postigao prvi gol na prvom šampionatu svoje zemlje, kada je iskoristio grešku odbrane i plasirao loptu u mrežu.

Pandev je najstariji strijelac evropskih prvenstava iz igre, jer će 27. jula napuniti 38 godina.

Na vječnoj listi je za 150 dana stariji bio Ivica Vastić, koji je dao gol sa penala za selekciju Austrije.

U nastavku nije bilo pravih prilika do 63. minuta kada je Bardi sjajno uposlio Bobana Nikolova, ali je golman Austrije Bahman sjajnom reakcijom spasao pogodak.

U narednom napadu Gregoriču je odbranio golman Dimitrijevski, ali 14 minuta kasnije nije imao šansi na razočaranje velikog broja navijača Sjeverne Makedonije na Nacionalnom stadionu u Bukureštu.

Bonus video: