Holandija preživjela strah, Damfris u 85. donio trijumf

„Oranje” vodilo 2:0 protiv Ukrajine, ali je tek u finišu stiglo do pobjede kada je pogodio desni bek PSV-a

6654 pregleda 0 komentar(a)
Damfris je postigao pobjedonosni gol, Foto: Reuters
Damfris je postigao pobjedonosni gol, Foto: Reuters

Vjerovatno će opet biti kritika na račun Frenka de Bura, ali Holandija je uradila ono što je morala - pronašla je način da osvoji tri boda u prvom meču na Evropskom prvenstvu.

Da bi savladala Ukrajinu 3:2 je, međutim, prošla kroz različite faze igre, pokazala mnogo vrlina u napadu i mana u defanzivi.

Na kraju je trijumf donio bek Denzel Damfris pet minuta prije kraja kada je pogodio glavom na centaršut Nejtana Akea.

Imalo je „oranje” sve nakon sat igre, pogocima Žoržinija Vajnalduma i Vouta Veghorsta je bilo 2:0, a onda se okrenulo sve - Andrij Jarmolenko je majstorskim pogotkom smanjio 15 minuta prije kraja, da bi već u 79. poslije prekida glavom mrežu zatresao Roman Jaremčuk.

Šok za Holanđane, za navijače, za De Bura, koji se posljednjih dana borio sa velikim pritiskom zbog načina igre i formacije sa tri igrača u posljednjoj liniji.

Njegova Holandija je večeras uglavnom djelovala razigrano, sve do momenta kada je rival smanjio na 2:1. Kriza je potom bila velika, trajala je do tog centaršuta Akea i udarca glavom Damfrisa, fudbalera PSV-a.

Holandija - Ukrajina
foto: Sofascore

Domaćin je u prvom poluvremenu zaslužio da vodi, stvorio je četiri-pet prilika, imao ukupno 10 udaraca na gol, a pamtiće se da su po dva puta do gola mogli Damfris i Vajnaldum, pa Veghorst.

Golman Ukrajinaca Georgi Bušćan je, međutim, hvatao sve što je išlo u okvir...

Nije ni Ukrajina, doduše, bila bezopasna u prvom dijelu, prijetila je preko Jarmolenka i Ruslana Malinovskog, ali bio je to meč u kojem je gotovo sve zavisilo od narandžastog tima.

Holandija u četvrtak u Amsterdamu ima šansu da napravi korak ka osmini finala - igra protiv Austrije, koja je juče bila bolja od Sjeverne Makedonije 3:1.

Ukrajinci i Makedonci će se sastati istog dana u Bukureštu.

Bonus video: