Francuska - Njemačka: Najveći derbi grupne faze

Francuska protiv Njemačke u Minhenu (21), najveći derbi grupne faze Evropskog prvenstva

7041 pregleda 2 komentar(a)
Tandem od kojeg se svi plaše: Benzema i Mbape, Foto: AP
Tandem od kojeg se svi plaše: Benzema i Mbape, Foto: AP

Velike bitke su vodili Francuzi i Njemci na najvećim takmičenjima, pamte se okršaji sa Mundijala 1982. i 2014, kao i sa Eura 2016. godine, a zanimljivo je da će se dvije fudbalske velesile na ovom Evropskom prvenstvu prvi put nadmetati u grupnoj fazi.

„Trikolori” i „elf” se nalaze u najtežoj grupi na takmičenju - upali su u F, gdje je i aktuelni šampion Portugal, te Mađarska.

Francuzi i Portugalci su - uz Engleze i Belgijance - najozbiljniji kandidati za titulu, samim tim im se daju i najveće šanse da se iz „grupe smrti” domognu osmine finala, ali Njemci ne bi bili Njemci kada bi bili spremni da prihvate takav epilog.

Večeras u Minhenu od 21 sat Njemačka želi da iskoristi prednost domaćeg terena protiv Francuske koja, priznaju to i najveći evropski treneri, djeluje kao ekipa bez mane.

- Snaga Francuske? Ne znam odakle na počnem ako krenem da nabrajam sve kvalitete, ali vjerujem da je to najprilagodljiviji tim na svijetu. Nema veze ko je protivnik, Francuska uvijek ima odgovor. Znamo kako igra, ali nemoguće je predvidjeti kako će to stvarno da izgleda na terenu. Takav problem imaju svi, ne samo mi - rekao je selektor Njemačke Joahim Lev.

Nepredvidiva je i Njemačka, ali ne u tako pozitivnom smislu, jer je Levov tim posljednjih godina - počev od Mundijala u Rusiji - u slobodnom padu. Bez obzira na to što je igrački kadar i dalje moćan.

- Uradili smo dobar posao u pripremama, a samopouzdanje nikada nije bilo problem. Da, možemo da prihvatimo da nismo moćni kao prije sedam, osam ili 10 godina, ali ovaj tim je veliki tim i ja sam odgovoran za njega - istakao je Lev. Lev broji posljednje dane na klupi (nakon Eura ga mijenja Hansi Flik), a Didije Dešan mora da se nosi s pritiskom spolja, jer jer je po mnogima Francuska već viđena na krovu Evrope.

- Ne osvrćemo se na prognoze, jer one na kraju i nisu bitne. Francuska je uvijek među favoritima i želimo titulu, ali nisu mi se dopale reakcije i izjave da bi bio neuspjeh ako ne budemo šampioni. Pa nismo mi jedini na Euru koji žele pehar - kazao je Dešan i osvrnuo se tako na izjavu Žozea Murinja od prije nekoliko dana.

Povratkom Karima Benzeme Francuska je dobila dodatnu moć, a as Reala se oporavio od povrede i zaigraće večeras u tandemu sa Kilijanom Mbapeom.

- Selektor je najsrećniji kada zna da može da izvede najjači tim. Ja imam tu mogućnost u ovom trenutku - poručio je Dešan.

Respekt prema Njemcima je ogroman.

- Tomas Miler, Serž Gnabri, Kai Haverc..., vrhunska klasa i sloboda, jer nijedan od njih nema fiksnu poziciju na terenu. Tu su i Liroj Sane, Timo Verner, Ilkaj Gindogan, Tonis Kros... Kompletna su ekipa, napravljena za najveće domete - rekao je prvak svijeta sa Francuskom iz 2018.

Vjerovatni sastavi -

Francuska (4-3-1-2): Ljoris - Pavar, Varan, Kimpembe, Ernandes - Kante, Pogba, Rabio - Grizman - Benzema, Mbape;

Njemačka (3-4-3): Nojer - Ginter, Humels, Ridiger - Kimih, Gindogan, Kros, Gosens - Haverc, Miler, Gnabri.

Bonus video: