Portugalci iz "grupe smrti" kreću u odbranu titule

Aktuelni evropski šampion otvara Euro duelom sa Mađarskom na „Puškaš areni” (18 sati)

5809 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Portugalci kreću u odbranu titule evropskog šampiona - Kristijano Ronaldo i saigrači na „Puškaš areni” u Budimpešti protiv Mađarske otvaraju takmičenje (18 sati), a pobjeda na startu je obaveza, s obzirom na to da su u ovoj grupi i dva giganta - Njemačka i Francuska.

Portugal i Mađarska su igrali u grupi i prije pet godina na Euru i bio je to meč „biti ili ne biti” za ekipu Fernanda Santoša. Tada je tri puta bila u rezultatskom zaostatku, ali je na krilima Ronalda došla do boda, prošla u nokaut fazu kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Kasnije i osvojila titulu...

- Bio bi veliki neuspjeh da - kao aktuelni šampioni - ne prođemo grupnu fazu. Ali, mislim da se to neće dogoditi. Navijači znaju da ćemo dati sve od sebe da pobijedimo. Kvalitetni smo, posvećeni i vjerujemo da smo spremni za šampionat. Možemo da igramo protiv bilo koje ekipe - poručio je Santoš.

Portugalci su vezali šest mečeva bez poraza, na posljednjih 15 utakmica samo jednom su izgubili, a u nedjelju ih je zadesio peh - prvi izbor na desnom beku Žoao Kanselo je bio pozitivan na ponovljenom testiranju na koronavirus. Umjesto njega pozvan je Diogo Dalo, a u startnih 11, gotovo izvjesno, biće Nelson Semedo.

Veliki motiv imaće Ronaldo, koji na EP juri brojne rekorde, od kojih je svakako najbitniji onaj u vlasništvu Iranca Alija Daeija. Legendarni Daei je 109 puta zatresao mrežu i fudbaler je sa najviše pogodaka u dresu reprezentacije na svijetu. Ronaldo je bio precizan 104 puta, a meč protiv Mađara idealna je prilika da taj učinak popravi.

S druge strane, Mađarska prvi put na domaćem terenu igra utakmicu na nekom velikom fudbalskom takmičenju. „Puškaš arena” će biti ispunjena do posljednjeg mjesta, što će biti podstrek za „laku konjicu” da pokuša da iznenadi favorita i produži niz na 12 utakmica bez poraza.

- Daćemo sve od sebe. Znamo protiv koga igramo. Stojimo nogama čvrsto na zemlji, ali niko nam ne može oduzeti pravo da sanjamo. Sada taj san želimo da ostvarimo, a nadam se da će se to dogoditi tokom Eura - kazao je selektor Mađarske Marko Rosi.

Vjerovatni sastavi -

Mađarska (3-5-2): Gulaši - Fiola, Orban, At. Salai - Lovrenič, Klajnhajsler, Nađ, Šefer, Holender - R. Salai, Ad. Salai.

Portugal (4-3-3): Patrisio - Semedo, Dijaš, Pepe, Gereiro - Danilo, Karvaljo, Fernandeš - B. Silva, Ronaldo, Žota.

Bonus video: