Njemačka nije nivo Francuske

Mats Humels ponovo riješio euro-klasik između Njemačke i Francuske - 2014. je golom donio trijumf "elfu" u četvrtfinalu Mundijala u Brazilu, sada je autogolom odveo "trikolore" do slavlja (1:0)

10749 pregleda 4 komentar(a)
Humels očajava nakon autogola, Foto: Reuters
Humels očajava nakon autogola, Foto: Reuters

Sve je prštalo na "Alijanc areni", ali je u derbiju grupe F, možda i cijeloj grupnoj fazi Evropskog prvenstva Francuska pokazala, odnosno potvrdila, da je ozbiljnija od Njemačke - 1:0 za super-jaki tim Didijea Dešana.

Njemačka - Francuska, Euro 2020
foto: Sofascore

Njemci su se trgli u drugom poluvremenu, pred 15-ak hiljada navijača u Minhenu, testirali su francuski gol, možda su mogli i do izjednačenja, najavili su da ovo Evropsko prvenstvo neće baš tako lako prohujati pored njih, ali je jasno da nisu nivo "trikolora" - selekcije koja je trijumfom u sudaru dva posljednja svjetska prvaka poslala jasnu poruku da je prvi favorit za evropsko zlato.

Francuzi slave nakon meča
Francuzi slave nakon mečafoto: Reuters

Jedini (auto)gol postignut je u 20. minutu, a iako je do kraja meča sijevalo na obje strane, Francuzi su ostavili utisak spremnijeg, kvalitetnijeg, još preciznije - moćnijeg sastava. Jakog u odbrani, preopasnog u napadu, sa stabilnom sredinom terena kojom je sinoć suvereno komandovao Pol Pogba.

Plesao na 'Alijanc areni': Pol Pogba
Plesao na "Alijanc areni": Pol Pogbafoto: Reuters

Dvije selekcije sastale su se u četvrtfinalu Mundijala u Brazilu 2014, kada su Njemci Joakima Leva bili na vrhuncu, a Dešanovi Francuzi tek u povoju. "Elf" je prošao dalje, otškrinuo vrata titule prvaka svijeta, minimalnom pobjedom zahvaljujući golu tada stamenog štopera - Matsa Humelsa.

Sedam godina je prošlo, veliko je to vrijeme u fudbalu, sada su Francuzi na vrhuncu, a Njemci očajnički, na Levovom oproštajnom velikom takmičenju, traže put nazad u evropski vrh.

Euro 2020, Fudbaleri Njemačke
foto: Reuters

Sada su "trikolori" slavili 1:0, ponovo je presudio isti igrač kao u Brazilu 2014, s razlikom što je Mats Humels, i tada i sada štoper Borusije Dortmund (u međuvremenu je igrao za Bajern), ovoga pogodio - sopstvenu mrežu.

Sjajnu akciju Francuza u 20. minutu i centaršut Ernandeza sa lijeve strane 33-godišnji fudbaler je završio tako što je zakucao loptu ispod prečke gola svog golmana, Manuela Nojera.

Humels pogađa svoju mrežu
Humels pogađa svoju mrežufoto: Reuters

Upravo je Humels simbol tadašnje, moćne Njemačke iz 2014, ali i simbol sadašnje, ranjive, nedovršene Njemačke iz 2021. Mnoge je iznenadilo što se našao u startnoj postavi - spor, prespor za Mbepa i ostale mlade francuske lavove, bio je zapravo najveći problem u njemačkog timu (ne samo zbog autogola), preko je najčešće išla trasa kojom su Francuzi dolazili do njemačkog gola.

Dešan i Benzema
Dešan i Benzemafoto: Reuters

U posljednjih 20 minuta, kada se domaćin otvorio, "trikolori" su još dva puta zatresli mrežu, preko Mbepa i Benzeme, moglo je dakle da bude 0:2, ili katastrofalnih 0:3, ali su oba poništena zbog tijesnih ofsajda. Drugi ofsajd je mogla da primijeti samo video kamera (VAR), jer je Mbape toliko brz...

Kilijan Mbape, Euro 2020
foto: Reuters

Jedini period u kojem je Njemačka ozbiljnije prijetila bio je početak nastavka. Lopta je kružila oko šesnaesterca, bilo je i dobrih akcija, opasnih situacija, a najveću šansu propustio je Gnabri. I da je, međutim, pogodio mrežu, pitanje je šta bi bilo do kraja - jer, ova Njemačka definitivno nije nivo Francuske.

Propustio najveću šansu za Njemce: Serž Gnabri
Propustio najveću šansu za Njemce: Serž Gnabrifoto: Reuters

"Trikolori" su se pridružili Portugalcima na vrhu grupe F, za četiri dana igraju sa Mađarskom i mogu već da riješe prolaz. Njemci će, s druge strane, morati da se vade protiv prvaka Evrope Portugala.

Bonus video: