Presudno za „zbornaju”, Finci vide nokaut fazu

Grupa B, 2. kolo: Rusija protiv Finske u Sankt Peterburgu (15 h)

3888 pregleda 0 komentar(a)
Ruski fudbaleri i selektor Čerčesov na treningu, Foto: REUTERS
Ruski fudbaleri i selektor Čerčesov na treningu, Foto: REUTERS

Fudbalska reprezentacija Finske u subotu je savladala Dansku i ostvarila prvu pobjedu u istoriji na evropskim šampionatima.

Ipak, susret na „Parken stadionu” u Kopenhagenu ostaće upamćen po borbi za život danskog fudbalera Kristijana Eriksena, pa je trijumf Finaca pao u drugi plan.

Nakon neočekivana tri boda na startu, Finska već danas može da obezbijedi plasman u osminu finala. U drugom kolu skandinavska selekcija u Sankt Peterburgu (15 h) igra sa Rusijom - pobjeda Fince definitivno vodi u drugu fazu, dok bi eventualni bod odškrinuo vrata raja.

- Moramo da poboljšamo igru u napadu, da kreiramo više šansi postižemo više golova. Očekuje nas teška utakmica. Rusija mora da pobijedi - biće agresivni, krenuće u napad od starta utakmice. Mi ćemo uraditi sve što možemo da pobijedimo ili uzmemo makar bod - jasan je selektor Finske, Marku Kanerva.

Finska je protiv Danaca iz jedinog udarca u okvir postigla pogodak. Ipak, dobru ulogu imala je i odbrana, naročito golman Lukas Hradecki, koji je odbranio penal Hojbjergu i imao još nekoliko dobrih intervencija.

- Sjajan je osjećaj igrati na EP. U prvom meču ostvarili smo odličan rezultat, čime su igrači nagrađeni za dobar pristup meču - kazao je defanzivac Finaca, Danijel O’Šonesi.

I dok je situacija u Finskoj sjajna, u Rusiji je daleko od toga. Ubjedljiv poraz od Belgije na startu, uz lošu igru doveli su „zbornaju” u situaciju da im je ovaj meč presudan za nastavak takmičenja.

- Pojedinci moraju da poprave igru. Na ovakvim turnirima svaka greška može da bude presudna - poručio je slektor Rusije, Stanislav Čerčesov.

Rusija je domaćin, uz jednu “ogradu” - Finska je teritorijalno bliža Sankt Peterburgu nego bilo koji ruski grad. Na tribinama će, međutim, preovladavati navijači “zbornaje”.

- Finska će se braniti i pokušati da nas ugrozi iz kontri, što moramo spriječiti. Potrebno je da budemo strpljivi. Moramo postići gol, imati samopouzdanja, igrati brzo, ali bez nervoze - rekao je fudbaler Rusije Aleksej Mirančuk.

Vjerovatni sastavi -

Finska (3-5-2): Hradecki - O’Šonesi, Arajuri, Toivio - Uronen, Kamara, Sparv, Lod, Raitala - Puki i Pohjanpalo.

Rusija (4-2-3-1): Šunjin - Fernandes, Semenov, Džiklja, Karavajev - Barinov, Ozdojev - Zobnjin, Mirančuk, Golovin - Dzjuba.

Bonus video: