„Manšaft” se čupa protiv prvaka Evrope

Grupa F: Nakon poraza od Francuske, Njemci u drugom velikom derbiju ne smiju da izgube od Portugala: “Ovo je biti ili ne biti”, poručuje Toni Kros pred sudar u Minhenu (18 h)

2652 pregleda 0 komentar(a)
Joakim Lev sa fudbalerima juče na treningu Njemačke, Foto: Federico Gambarini
Joakim Lev sa fudbalerima juče na treningu Njemačke, Foto: Federico Gambarini

Njemci ne mijenjaju ambicije, iako su izgubili na startu Eura od Francuza, a u drugi veliki derbi u grupi F ulaze sa imperativom pobjede - protiv Portugala, danas na minhenskoj “Alijanc areni” pred oko 15 hiljada navijača (18 h).

Četvrti put kao selektor Njemačke, vjerovatno i posljednji, Joakim Lev predvodi “Manšaft” sa klupe protiv Portugalaca (odlazi na kraju EP) - do sada je bio maksimalno uspješan protiv Ronaldovog tima, ali teško da je imao značajniji, bolje reći nezgodniji meč od današnjeg.

Jesu Njemci na EP 2008. pobijedili Portugalce u četvrtfinalu (3:2), četiri godine kasnije dobili su ih i u grupi (1:0), nokautirali su ih na otvaranju Mundijala u Brazilu 2014. (4:0), ali se uoči novog okršaja fudbalska stvarnost značajno promijenila. Njemci su, naime, u padu - na prošlom SP eliminisani su u grupi, nedavno su u Ligi nacija primili šest komada od Španaca (6:0), već je jasno da će se i na ovom EP grčevito boriti za prolaz, a sa druge strane - čekaju ih nikad jači Portugalci.

Euro 2020
foto: Graphic News

“Elf” u najmanju ruku - ne smije da izgubi, jer bi bod protiv Portugala, uz tri protiv Mađara, najvjerovatnije donio osminu finala, a onda bi sve bilo lakše.

Lev i njegovi fudbaleri, dakle, ne paniče previše, svjesni da je teže proći jednu od najačih grupa u istorijski evropskih šampionata... Ali, moraju da “prežive” duel protiv aktuelnog evropskog prvaka.

- Naše ambicije i naša odlučnost se nisu promijenili, uprkos porazu na startu turnira. Znamo da možemo da preokrenemo stvari. Moramo da budemo malo energičniji u napadu. Ako to postignemo, pobijedićemo Portugal - poručio je Joakim Lev.

Ni njemački mediji, obično “laki na obaraču”, nisu toliko razapeli nacionalni tim nakon poraza nakon poraza od Francuza kako su mnogi očekivali - jer, nisu Njemci ostavili baš tako loš utisak, koliko je Francuska bila jaka.

Ipak, više nema prilike za popravni - sve staje u večerašnjih 90 minuta.

- Ovo je utakmica biti ili ne biti. Još šest bodova je na raspolaganju, moramo da se čupamo - poruka je veziste Tonija Krosa.

Kako pišu mediji u zemlji trostrukog evropskog prvaka, Lev neće mijenjati sastav u odnosu na onaj koji je počeo duel sa Francuzima - što je znak da još vjeruje svojoj viziji.

Portugalci su, s druge strane, značajno rasterećeniji, iako su “samo” dobili Mađare - 3: golovima u posljednjih sedam minuta utakmice.

- Počeli smo pobjedom, ali to su samo tri boda. Moramo da nastavimo, a čekaju nas dva teška meča u grupi protiv selekcija top klase - istakao je Fernando Santoš, selektor Portugala.

Njegovi fudbaleri trenirali su juče u Minhenu - bilo je više od 30 stepeni Celzijusa.

- Svaka utakmica je različita, ali znamo da smo sposobni i dovoljno kvalitetni da pobijedimo Njemačku. Očekujem da će oba tima ići na pobjedu. Pokušaćemo da uzmemo loptu, da kontrolišemo igru - kazao je Bruno Fernandeš.

Vezista Mančester junajteda, koji igra prvo veliko takmičenje kao starter, treba da donese novu dimenziju igri “selesaa”, ali na kraju dana - najviše zavisi od Ronalda, najboljeg strijelca u istoriji evropskih prvenstava (11 golova).

- Ronaldo je mnogo značajan za našu igru, ali on je samo jedan od 11 fudbalera koji će istrčati na teren sa željom da pobijedi. Naš kolektiv je presudan - dodao je Fernandeš.

Vjerovatni sastavi - Portugal (4-2-3-1): Rui Patrisio - Semedo, Ruben Diaš, Pepe, Gereiro - Danilo, Vilijam Karvaljo - Diogo Žota, Bruno Fernandeš, Bernardo Silva - Ronaldo

Njemačka (3-4-2-1): Nojer - Ginter, Humels, Ridiger - Himik, Gindogan, Kros, Gosens - Haverc, Miler - Gnabri.

Bonus video: