Gigant se vratio: Njemci u najljepšem meču Eura dali četiri gola prvaku Evrope, Gosens je otkrovenje

Otkrovenje je Robin Gosens, krilni fudbaler Atalante, momak koji je stasao u Holandiji, nikad nije igrao u Bundesligi, a danas je golom i sa dvije asistencije odveo Njemce do velike pobjede nad Portugalom (4:2)

16388 pregleda 0 komentar(a)
Gnabri nije dao gol, ali je pravio haos u odbrani Portugala, Foto: Reuters
Gnabri nije dao gol, ali je pravio haos u odbrani Portugala, Foto: Reuters

Gigant se vratio!

Kada su bili pritjerani uza zid, pod imperativom pobjede protiv aktuelnog prvaka Evrope, Njemci su se predstavili u najljepšem sjaju - 4:2 protiv Portugala na "Alijanc areni" u Minhenu.

"Manšaft" je izgubio na otvaranju od Francuske (1:0) i, s obzirom na jačinu grupe, doveo pod znak pitanja prolaz u osminu finala. Njemačka je, ipak, prevelika fudbalska nacija da bi dva velika takmičenja zaredom završila u grupnoj fazi, nakon mundijalskog kraha u Rusiji 2018.

"Vruć krompir" su sada prihvatili Portugalci - imaju isti broj bodova kao Njemačka (tri), ali i mnogo teži meč u posljednjem kolu, jer se u Budimpešti sastaju sa svjetskim prvakom Francuskom. Ako izgube, mogu i da ispanu!

Njemci, s druge strane, igraju sa Mađarskom u Minhenu i imaju zicer da se plasiraju u osminu finala, možda čak i sa prve pozicije...

Portugalci su poveli u 15. minutu, nakon tropotezne akcije koju je sjajnom dubinskom loptom otvorio Bernanrdo Silva, lijepom asistencijom nastavio Žota, a 12. golom na evropskim prvenstvima završio Kristijano Ronaldo.

Robin Gosens
foto: Sofascore

Činilo se tada da se njemačka agonija nastavlja, iako je "manšaft" od početka igrao bolji fudbal, stvarao šanse, a imao je i poništen gol Gosensa.

Tim Joakima Leva nastavio je, međutim, da u istom ritmu "melje" Portugalce i preokret je stigao već do poluvremena.

Dva "preslikana" gola dali su Njemci, izigrali su odbranu gostiju kao na malom fudbalu, a epilog akcija u 35. i 39. minutu bio je isti - autogolovi portugalskih defanzivaca Dijaša i Gereira. Asistenti su bili Gosens i Kimih.

Već u šestom minutu nastavka, treći gol domaćina po istom "kalupu" - Gosens je ostao sam po lijevoj strani i asistirao Havercu za 3:1.

Robin Gosens pravo je otkrovenje Njemaca i cijelog Evropskog prvenstva. Krlini fudbaler Atalante, momak koji je stasao u Holandiji, a nikad nije igrao u Bundesligi, u 60. minutu je nakon poništenog gola i dvije asistencije konačno zatresao mrežu - glavom, na centaršut Kimiha, pogodio je za 4:1.

Portugalci su bili u nokdaunu, pred katastrofom, ali je Žota na lukavu asistenciju Ronalda ubacio loptu u mrežu za prihvatljivih 2:4 - pogodak koji može da bude značajan i zbog gol-razlike, a "selesao" je tu i dalje pozitivan (5:4).

Tim Fernanda Santoša je, međutim, u sličnoj poziciji u kojoj su pred ovu utakmicu bili Njemci, ali treba se vaditi protiv Francuza...

U "manšaftu" se, s druge strane, lakše diše pred duel sa Mađarima.

Bonus video: