Kralj Goran: Legenda Sjeverne Makedonije završio reprezentativnu karijeru

Goran Pandev danas protiv Holandije odigrao posljednji meč u dresu reprezentacije Sjeverne Makedonije

17452 pregleda 5 komentar(a)
Pandev, Foto: Reuters
Pandev, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2021. 19:46h

Selektor Sjeverne Makedonije, Igor Angelovski 2015. godine otputovao je u Đenovu sa samo jednim ciljem - da ubijedi Gorana Pandeva da se vrati u reprezentaciju.

Pandev je ranije odlučio da se povuče, a nakon razgovora sa selektorom promijenio je odluku. Bio je to bio jedan od najvažnijih razgovora u istoriji makedonskog fudbala, a šest godina kasnije fudbaler je zaigrao na Evropskom prvenstvu.

Navijači Sjeverne Makedonije na utakmici sa Holandijom
Navijači Sjeverne Makedonije na utakmici sa Holandijomfoto: Reuters

Goran Pandev jedan je od najboljih makedonskih fudbalera svih vremena. Debitovao je protiv Turske 2001. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a današnji meč protiv Holandije u trećem kolu grupe C na šampionatu Evrope bio mu je 122. u dresu sa nacionalnim grbom.

Iz igre je izašao u 69. minutu uz ovacije navijača na "Johan Krojf" areni. Postigao je 38 golova i najefikasniji je reprezentativac u istoriji te zemlje. Od tih 38, dva je postigao upravo protiv Holanđana.

Sjeverna Makedonija je preko premijernog izdanja Lige nacija stigla do ovogodišnjeg Evropskog prvenstva, a u toj kampanji istakao se veteran iz Strumice - u grupi gdje su bili još Jermenija, Lihtenštajn i Gibraltar postigao je dva gola, imao tri asistencije i Makedonce lansirao u plej-of, gdje se vodila glavna borba za Euro.

U polufinalu plej-ofa, u oktobru prošle godine Sjeverna Makedonija je savladala Kosovo (2:1), a Pandev - iako nije postigao gol - bio jedan od najboljih na terenu. Nakon pobjede očekivao ih je odlučujući duel, u novembru sa Gruzijom u Tbilisiju. Ulog je bio veliki, a presudio je upravo Pandev, koji je u 56. minutu nakon asistencije Ilije Nesterovskog savladao Loriju i Makedonce odveo na istorijsko Evropsko prvenstvo.

Pandev i Ševčenko
Pandev i Ševčenkofoto: Reuters

I na ovogodišnjem kontinentalnom šampionatu, Pandev je ispisao istoriju makedonskog fudbala. Selekcija je očekivano poražena od Austrije (3:1) u prvom i Ukrajine (2:1) u drugom kolu, a ostaće zabilježeno da je jedini gol protiv Austrijanaca postigao upravo Pandev, dok je protiv Ukrajine izborio penal. Postao je prvi fudbaler Sjeverne Makedonije, koji je postigao gol na evropskim šampionatima i drugi najstariji strijelac na prvenstvima Evrope. Najstariji je Ivica Vastić, koji je postigao gol za Austriju 2008. godine protiv Poljske.

Pandev postiže gol protiv Austrije
Pandev postiže gol protiv Austrijefoto: Reuters

Jednom prilikom Pandev je izjavio da bi sve klupske trofeje mijenjao za učešće sa reprezentacijom na jednom velikom takmičenju. A osvojio je čuvenu tripletu sa Interom 2010. godine, tursku ligu i Kup u dresu Galatasaraja, dok je sa ekipama Lacija i Napolija osvojio Kup Italije. Veći dio karijere proveo je u Italiji i jedini je Makedonac koji je postigao minimum 100 pogodaka u jednoj od pet najjačih fudbalskih liga na svijetu.

Zbog toga ga u Sjevernoj Makedoniji i zovu kralj Goran.

Bonus video: