Hrvati za spas, Škoti za istoriju

Vicešampion svijeta u Glazgovu ima posljednju šansu da se domogne nokaut faze

7253 pregleda 3 komentar(a)
Fudbaleri Hrvatske nakon meča sa Češkom, Foto: LEE SMITH
Fudbaleri Hrvatske nakon meča sa Češkom, Foto: LEE SMITH

Uoči početka Evropskog prvenstva se očekivalo da Engleska i Hrvatska zauzmu prve dvije pozicije u grupi D i izbore plasman u osminu finala. Ipak, nakon dva odigrana kola situacija je drugačija, a uoči treće, odlučujuće runde u goroj poziciji su Hrvati, koji su pred eliminacijom.

HRVATSKA VIŠE NEMA ŠTA DA ČEKA

Vicešampion svijeta večeras (21 h) na „Hampden parku” u Glazgovu protiv Škotske igra najbitniji meč na turniru. Ako pobijede, „vatreni” će sačuvati realne šanse da makar kao trećeplasirani prođu u osminu finala, dok bi u slučaju remija ili poraza završili učešće.

- Škotska je jaka na lijevoj strani, ofanzivna je i opasna. Mi moramo da igramo našu igru, što nije bio slučaj protiv Češke. Razvukli su nas, nismo mogli da se suprotstavimo njihovom veznom redu. Glavna stvar biće strpljenje, najbitnije je da spremni dočekamo šansu. Ova reprezentacija zaslužuje podršku zbog svega što je napravila, to je jedino ispravno. Dok god ima šanse, mi zaslužujemo podršku. Sve drugo je neispravno. Zaslužujemo podršku, a ne vrijeđanje i bacanje u blato - rekao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

Bod protiv Engleske i ostanak u trci za osminu finala podigao je samopouzdanje Škotima. „Tartan armija” nikada nije prošla u nokaut fazu na velikim takmičenjima, pa je utakmica sa vicešampionima svijeta istorijska. Dodatno samopouzdanje uliva i činjenica da je Škotska protiv Hrvatske odigrala pet mečeva i nijednom nije poražena.

Euro 2020
foto: Graphic News

- Hrvatska je drugačija ekipa od Engleske. Dobar je to tim, ima sjajnu kontrolu lopte, na sredini igraju Modrić i Kovačić koji su vrhunski igrači. Moramo da damo sve od sebe ukoliko želimo da trijumfujemo - kazao je selektor Škotske Stiv Klark.

On u najvažnijem meču neće moći da računa na Bilija Gilmura. Mladi igrač Čelsija bio je pozitivan na koronavirus i smješten je u izolaciju.

Vjerovatni sastavi - Hrvatska (4-3-2-1): Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Modrić, Brozović, Kovačić - Ivanušec, Perišić - Petković;

Škotska (3-5-2): Maršal - Hendri, Henli, Tirni - O’Donel, Mektominej, Mekgregor, Megin, Robertson - Dajks, Adams.

Bonus video: