Denzel Dafmris - otkriće Evropskog prvenstva

Holanđanin postigao dva gola na šampionatu Evrope i jedan je od najboljih igrača "lala"

5921 pregleda 4 komentar(a)
Damfris proslavlja pogodak protiv Austrije, Foto: Reuters
Damfris proslavlja pogodak protiv Austrije, Foto: Reuters

Tri meča - tri trijumfa i devet bodova bilans je reprezentacije Holandije na ovogodišnjem Evropskom šampionatu. Holanđani su, na "Johan Krojf" areni u Amsterdamu, savladali Ukrajinu (3:2), Austriju (2:0) i Sjevernu Makedoniju (3:0), osvojili prvo mjesto u grupi C i obezbijedili lakšeg protivnika u osmini finala. A protivnik će im biti jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Dosadašnji dio turnira Holandija je odigrala veoma dobro. Efikasni su u napadu, igraju atraktivno, ali su u prvom meču protiv Ukrajine pokazali da su ranjivi kada protivnik krene u kontru. U tom susretu su bili mnogo bolji na terenu, imali dva gola prednosti, ali su dozvolili Ukrajincima da se vrate u meč i izjednače. Ipak, do kraja utakmice tim Franka de Bura postigao je treći pogodak, a tri boda donio je Denzel Damfris, kojem je to bio prvi gol u dresu reprezentacije.

Denzel Damfris igra na poziciji desnog beka i možda je najveće otkriće dosadašnjeg dijela turnira. Postigao je dva gola (osim protiv Ukrajine, upisao se u strijelce i protiv Austrije), iznudio penal protiv Austrijanaca i konstantno učestvovao u napadačkim akcijama "lala". Uvijek je u protivničkom šesnaestercu, a da je imao malo više sreće, golgeterski učinak u dosadašnjem dijelu šampionata bio bi mnogo bolji.

Damfris
Damfrisfoto: Reuters

Od 2018. godine je fudbaler PSV-a. Ima 25 godina, a do 18. godine karijeru je gradio u holandskim amaterskim klubovima. Iz amaterskog Barendrehta 2014. godine prelazi u profesionalne vode - odlazi u Spartu iz Roterdama, sa kojom je dvije godine kasnije izborio plasman u prvu holandsku ligu. U godini kada je tim iz Roterdama ušao u prvu ligu, Damfris je izabran za najboljeg mladog igrača u drugoligaškom rangu.

Nakon Sparte, godinu dana igra u Herenvenu, a potom odlazi u PSV. U sezoni 2018/2019. bio je dio idealnog tima holandskog šampionata. Potpisao je petogodišnji ugovor sa timom iz Ajndhovena, a 2018. je dobio i poziv u reprezentaciju Holandije. Debitovao je kod Ronalda Kumana, protiv Njemačke 13. oktobra 2018. godine u Ligi nacija.

U dresu "lala" odigrao je 22 meča, ali je prije debija upisao i dva nastupa za reprezentaciju Arube.

Damfris na utakmici protiv Sjeverne Makedonije
Damfris na utakmici protiv Sjeverne Makedonijefoto: Reuters

Sada je neprikosnoven na poziciji desnog beka u reprezentaciji Holandije. Igrač - kojem su idoli Klarens Sedorf, Edgar Davids i Dirk Kajt - savršeno se uklapa u De Burovu formaciju 5-3-2. Sa ofanzivnim bekovima poput Damfrisa, igra "lala" se tokom mečeva transformiše u napadački sistem 3-5-2. U takvom sistemu Denzel Damfris ima dovoljno slobode da krene naprijed i pokuša da ugrozi gol rivala.

A to je na dosadašnjem šampionatu Evrope dobro radio.

Bonus video: