Odgovor Britanaca na zahtjeve sa kontinenta: Na Vembliju 60.000 navijača

Prema nekim medijskim natpisima koji su objavljeni posljednjih dana činilo se da je UEFA bila spremna da zamijeni London i utakmice polufinala i finala premjesti u neki drugi grad, ali evropske kuće fudbala su u utorak demantovali te priče

9748 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na sve jače zahtjeve iz Evrope da se završnica Evropskog prvenstva ne igra u Londonu, zbog zabrinutosti da bi koronavirus mogao početi da se brži širi u Velkoj Britaniji, Vlada te zemlje je odgovorila tako što je povećala dozvoljeni kapacitet Vemblija na 60.000 gledalaca.

U ponedjeljak je italijanski premijer Mario Dragi zatražio premještanje utakmica iz Engleske zbog porasta broja zaraženih indijskom varijantom koronavirusa, ali je UEFA objavila da ne planira da mijenja domaćinstvo za polufinale i finale.

Ipak, pritisak na Uefu se nastavlja.

"Naše je zdravlje prioritet. Širenje Delta verzije virusa čini nemogućim da 40.000 gledalaca prati finale uživo na Vembliju", izjavio je u utorak poslanik u evropskom parlamentu Peter Lise.

Velika Britanija bilježi porast slučajeva zbog širenja zaraznije varijante Delta, koja se prvo pojavila u Indiji.

Prema nekim medijskim natpisima koji su objavljeni posljednjih dana činilo se da je UEFA bila spremna da zamijeni London i utakmice polufinala i finala premjesti u neki drugi grad, ali evropske kuće fudbala su u utorak demantovali te priče.

"UEFA, FA i engleske vlasti usko sarađuju na pripremama za uspješno odigravanje polufinalnih utakmica i finala na Vembliju te ne postoji plan za promjenu stadiona", izjavio je u utorak portparol UEFA.

Polufinale utakmice su na rasporedu 6. i 7. jula, a finale će biti odigrano 11. jula.

Bonus video: