"Gutta cavat lapidem": Zarađuje najmanje, čita najviše - neobična priča Matea Pesine

Mateo Pesina je, zajedno sa zajedno sa Đakomom Raspadorijem iz Sasuola, fudbaler koji najmanje zarađuje od svih "azura" - 400.000 eura godišnje

5201 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mateo Pesina je na mala vrata ušao u selekciju Italije, kao zamjena za povrijeđenog Stefana Sensija.

Ali, takav splet okolnosti dobro opisuje i njegovu karijeru, ali i karakter.

"Moja omiljena krilatica je latinska poslovicca - gutta cavat lapidem (i kap prolazi kroz kamen). Sviđa mi se i ona odražava moju filozofiju. Ja sam jedna od onih osoba koja, malo po malo, ne privlačeći pažnju, ostvaruje ciljeve", kaže Pesina, 24-godišnjak iz Monce.

Pesina je postigao gol za "azure" protiv Velsa u trećoj pobjedi u grupnoj fazi.

„Bio je to savršen meč. Debi kao starter evropskog prvenstva i gol - to je nešto o čemu sanjam od kada igram. Neću spavati sedam dana", kazao je Pesina.

Mladi vezista Atalante je prešao put od Serije C do Eura.

„Moj primjer pokazuje da oni koji počinju iz Serije C, žrtvujući se, mogu da dođu do nacionalnog tima“, kaže Pesina, koji je debitovao u trećem rangu italijanskog fudbala u dresu Monce 2014. godine.

Potpisao je za Milan 2015. godine ... ali nikada nije debitovao. Pozajmljivan je Lećeu, Kataniji i Komu, a u Atalanti je od 2017. godine - procijenjen je na milion eura - u okviru transfera Andree Kontija.

Iz Bergama je, takođe, išao na pozajmice u Speciju i Veronu, ali ove sezone, nakon odlaska Papua Gomesa, dobio je šansu, opravdao je i sada živi snove.

Mateo Pesina je, zajedno sa zajedno sa Đakomom Raspadorijem iz Sasuola, fudbaler koji najmanje zarađuje od svih "azura" - 400.000 eura godišnje.

Voli skijanje - učestvovao je na turnirima kao dijete, balet - sestra Karlota je plesačica, tenis - navija za Federera, golf, NBA ligu...

Ne tetovira se, ne igra Play station, već je posvećen čitanju.

Želio je da bude arhitekta, kao njegova majka, ali je upisao ekonomiju na Univerzitetu Luis u Rimu.

„Na ispitu me nisu prepoznali i gotovo mi nisu dali da prođem“, skromno otkriva.

"Volio bih da nastavim u fudbalu, ali ne kao trener. Možda kao izvršni direktor".

Ali, prije toga ima dosta igračkih ciljeva - jedan od njih je i titula prvaka Evrope...

Bonus video: