Najbrži golovi na evropskim prvenstvima: Dva su postignuta ovog ljeta

Njabrži pogodak postigao je Rus, Dmitrij Kirčenko 2004. godine

8310 pregleda 0 komentar(a)
Forsberg, Foto: Reuters
Forsberg, Foto: Reuters

Fudbaleri Švedske savladali su juče Poljsku 3:2, osvojili prvo mjesto u grupi E i izborili plasman u osminu finala Evropskog prvenstva.

Šveđani su poveli nakon 82 sekunde, a strijelac je bio Emil Forsberg. Bio je to drugi najbrži pogodak u istoriji evropskih prvenstva.

Od deset najbržih pogodaka na šampionatima Evrope, dva su postignuta na ovogodišnjem Euru, a ovo je spisak svih deset najbržih:

1. Dmitrij Kirčenko - Rusija - Grčka, Euro 2004, gol nakon 67 sekundi

Kirčenko nije igrao u prva dva kola, protiv Španije i Portugala na Euru 2004. godine. Šansu je dobio u posljednjem kolu protiv Grčke, kada je bilo jasno da Rusija neće igrati u nokaut fazi. Već nakon 67 sekundi zatresao je mrežu Grka i postigao najbrži gol na šampionatima Evrope.

2. Emil Forsberg - Švedska - Poljska, Euro 2020, gol nakon 82 sekunde

Šveđani su juče protiv Poljske od samog starta krenuli u napad i do gola stigli nakon 82 sekunde - Forsberg je kombinovao sa Aleksanderom Isakom, iskoristio grešku poljske odbrane i matirao Šćešnjija. Drugi najbrži gol na evropskim prvenstvima.

3. Jusuf Poulsen - Danska - Belgija, Euro 2020, gol nakon 99 sekundi

Treći najbrži gol na šampionatima Evrope postignut je na ovogodišnjoj smotri. U drugom kolu Danska je igrala protiv Belgije i povela nakon 99 sekundi kada je mrežu Belgijanaca zatresao Jusuf Poulsen. Ipak, Belgija je do kraja uspjela da preokrene i pobijedi 2:1.

4. Robert Levandovski - Poljska - Portugal, Euro 2016, gol nakon 100 sekundi

Levandovski je tri meča u grupi i utakmicu osmine finala protiv Švajcarske na EP 2016. završio bez postignutog gola. Ipak, iskupio se u četvrtfinalu protiv Portugala kada je nakon samo 100 sekundi matirao Patrisija. Poljaci do kraja nisu uspjeli da izdrže - Portugal je izjednačio i slavio nakon penala.

5. Robi Brejdi - Republika Irska - Francuska, Euro 2016, gol nakon dva minuta

Samo dva minuta bilo je potrebno Ircima da zatresu mrežu Fracnuske u osmini finala prethodnog Evropskog prvenstva. Robi Brejdi je realizovao penal nakon dva minuta i šokirao domaće navijače. Francuzi su do kraja uspjeli da preokrenu i izbore plasman u četvrtfinale.

6. Sergej Alejnikov - SSSR - Engleska, Euro 1988, gol nakon dva minuta i sedam sekundi

U trećem kolu grupne faze SSSR je savladao Englesku 3:1, a prvi gol postigao je Alejnikov nakon dva minuta i sedam sekundi. Sovjetima je bila potrebna pobjeda za plasman u četvrtfinale. Na kraju su stigli do finala gdje su poraženi od Holandije.

7. Petr Jiraček - Češka - Grčka, Euro 2012, gol nakon dva minuta i 14 sekundi

Radi se o utakmici drugog kola grupe A na šampionatu u Poljskoj i Ukrajini. Tomaš Hubšman je proigrao Jiračeka, koji je Čehe doveo u vođstvo. "Knedličke" su na kraju slavile i upisale prvu pobjedu na tom prvenstvu.

8. Alan Širer - Engleska - Njemačka, Euro 1996, gol nakon dva minuta i 14 sekundi

Engleska je 1996. godine bila domaćin Evropskog prvenstva i u polufinalu igrala sa Njemcima. Albion je poveo nakon dva minuta i 14 sekundi, a strijelac je bio Alan Širer. Bio je to peti Širerov gol na prvenstvu. Ipak, Njemci su do kraja izjednačili, a nakon izvođenja penala izborili plasman u finale, potom i osvojili titulu.

9. Majkl Oven - Engleska - Portugal, Euro 2004, gol nakon dva minuta i 25 sekundi

Četvrtfinale Eura 2004. godine protiv domaće selekcije Englezi su sjajno otvoril, brzo i poveli kada je Oven savladao Rikarda. Meč je, ipak, riješen nakon penala, a slavili su Portugalci.

10. Hristo Stoičkov - Bugarska - Rumunija, Euro 1996, gol nakon dva minuta i 27 sekundi

Stoičkov je iskoristio grešku Miodraga Belodedića, projurio kroz odbranu Rumunije i matirao Bogdana Steleu.

Bonus video: