Herojski otpor Švajcarske, ali bolji ide dalje: Španija se vratila na najveću scenu

Španija povela autogolom Zakarije u 8. minutu, Švajcarci izjednačili preko Šaćirija u 68, a onda cijela 43 minuta, računajući i produžetke, izdržali sa igračem manje. Nisu, međutim, dobili još jednu penal-seriju - 3:1 (1:1) za "furiju"

5145 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Švajcarski golman Jan Zomer, selektor Vladimir Petković, ali i Džerdan Šaćiri, Haris Seferović, sve ostale "sajdžije" - neki su od likova po kojima će se pamtiti Evropsko prvenstvo.

Bolji, ipak, ide u polufinale, na hram fudbala, londonski Vembli - Španci su se nakon penal-lutrije i velike drame u Sankt Peterburgu (1:1 u regularnom toku) vratili na najveću fudbalsku scenu, sa koje su odsustvovali cijelih devet godina, još od titule na EP u Poljskoj i Ukrajini 2012.

Igraće u polufinalu, 6. jula, sa boljim iz večerašnjeg sudara između Belgije i Italije.

Još jedan herojski otpor pružili su Švajcarci, nakon što su se protiv Franuza vratili iz minusa od dva gola samo devet minuta prije kraja, večeras su napravili jednako veliki podvig - izjednačili su na 1:1 sredinom nastavka, a onda cijela 43 minuta, računajući produžetke, uspjeli sa igračem manje da se odbrane protiv napadački raskošne i izuzetno moćne "crvene furije".

Švajcarska - Španija
foto: Sofascore

Frojler je u 77. minutu neopreznim i oštrim startom zaradio direktan crveni karton, i to samo šest minuta pošto je iskoristio veliki nesporazum španskih štopera i maestralno asistirao Šaćiriju za izjednačenje.

Mislilo se da će to biti detalj koji će odlučiti utakmicu, a tehnički jača Španija igrala je "viktoriju" do kraja pred protivničkim golom, bilo je samo pitanje kada će Zomer kapitularati.

Ipak, sjajni golman Borusije Menhengladbah nije se dao, a Đerar Moreno, Dano Olmo, Ojarzabal i ostali nisu uspjeli da ga savladaju iz mnoštva šansi.

Selektoru Luisu Enrikeu trebao je dodatni junak u penal-lutriji, a to je bio golman Unai Simon, koji je odbranio dva penala - Šaru i Akanđiju.

I Španci su promašili dva - Buskets je pogodio stativu, Zomer je odbranio Rodriju, dva puta su imali prednost... No, presudio je promašaj Vargasa, koji je u četvrtoj seriji poslao loptu preko gola, a Ojarzabal na početku pete nije pogriješio...

Malo je Švajcarcima nedostajalo za najveći uspjeh u istoriji
Malo je Švajcarcima nedostajalo za najveći uspjeh u istorijifoto: Reuters

Nakon savršene penal-serije protiv Francuske, Švajcarci su protiv Španaca dali samo jedan gol iz četiri udarca sa bijele tačke.

Bonus video: