Italija četvrti put u finalu Evropskog prvenstva: Morata od heroja do tragičara

Meč je nakon 120 minuta završen 1:1. U četvrtoj penal seriji Đanluiđi Donaruma odbranio udarac Alvaru Morati, potom je pogodio Žoržinjo za veliko slavlje "azura"

6423 pregleda 2 komentar(a)
Slavlje "azura", Foto: Reuters
Slavlje "azura", Foto: Reuters

Nakon devet godina fudbalska reprezentacija Italije je u finalu Evropskog prvenstva - "azuri" su večeras na "Vembliju" poslije izvođenja penala savladali Španiju 4:2 (nakon 120 minuta bilo je 1:1) i došli u situaciju da se u nedjelju bore za drugi evropski pehar u istoriji.

Euro 2020
foto: Sofascore

Heroj "azura" bio je golman Đanluiđi Donaruma, koji je u četvrtoj penal seriji odbranio udarac Alvaru Morati - nakon toga siguran je bio Žoržinjo za veliko slavlje igrača Roberta Manćinija.

Španija je tokom meča imala više loptu u posjedu, ali bez konkretne realizacije. Najbolju šansu u prvom dijelu imao je Dani Olmo, ali je njegov udarac sa desetak metara zaustavio Donaruma.

Italijani su najbolju šansu u prvom dijelu imali preko Emersona, koji je nakon asistencije Insinjea pogodio prečku.

U drugom dijelu prvi do vođstva stižu "azuri" - Insinje je u 60. minutu pokušao da pronađe Ćira Imobilea, ali je Ajmerik Laport u želji da otkloni opasnost loptu dodao samo do Federika Kjeze, koji je sjajnim udarcem matirao Simona i postigao drugi gol na šampionatu.

Euro 2020
foto: Sofascore

Nakon toga reagovao je selektor Španije, Luis Enrike i u igru uveo Alvara Moratu. Taj potez isplatio se u 80. minutu - Morata je na centru uzeo loptu, kombinovao sa Olmom, a onda i pogodio mrežu rivala.

I bilo je to sve u regularnom dijelu. Uslijedili su produžeci u kojima nije bilo previše šansi, a onda i penali.

U penal seriji prvi je šutirao Manuel Lokateli - i promašio. Na drugoj strani preko gola je pucao Dani Olmo, a onda su izvođači na obje strane bili precizni do četvrte serije. Tada je loptu uzeo Alvaro Morata, slabo šutirao i poništio sve dobro što je uradio na ovom meču.

Italija nakon 1968, 2000. i 2012. igra u još jednom evropskom finalu. Rival će biti Engleska ili Danska.

Euro 2020
foto: Sofascore

Bonus video: