Rašford, Sančo i Saka na meti rasističkih uvreda

FA je u saopštenju istakla da je „zaprepašćena” zlostavljanjem trojice igrača i tražila hitnu reakciju

5762 pregleda 9 komentar(a)
Kalvin Filips i Luk Šo tješe Bukaja Saku nakon promašaja u posljednjoj seriji, Foto: Reuters
Kalvin Filips i Luk Šo tješe Bukaja Saku nakon promašaja u posljednjoj seriji, Foto: Reuters

Tri tamnoputa fudbalera Engleske koja su promašila penale u finalu Eura protiv Italije bila su na meti rasističkih uvreda na društvenim mrežama, zbog čega je saopštenjem reagovala i Fudbalska asocijacija Engleske (FA).

Bukajo Saka, sa 19 godina drugi najmlađi član selekcije, šutirao je u posljednjoj seriji, ali mu je Đanluiđi Donaruma odbranio i ostavio Englesku bez velike titule, koja se čeka od Mundijala 1966.

To je bio treći uzastopan promašaj „lavova”, nakon što je Markus Rašford pogodio stativu, a šut Džejdona Sanča takođe zaustavio MVP Evropskog prvenstva.

FA je u saopštenju istakla da je „zaprepašćena” zlostavljanjem trojice igrača.

„Učinićemo sve što je u našoj moći da pružimo podršku pogođenim igračima, a istovremeno zahtijevamo najstrože moguće kazne za bilo koga ko je odgovoran. I dalje ćemo činiti sve što je u našoj moći da izbacimo diskriminaciju iz igre, ali molimo Vladu da brzo djeluje i usvoji odgovarajuće zakonodavstvo, tako da ova zloupotreba ima stvarne posljedice”, piše u saopštenju.

Londonska metropolitanska policija je objavila da istražuje „uvredljive i rasističke” poruke na društvenim mrežama.

Rašford, koji igra za Mančester junajted, bio je na meti rasnih napada na društvenim mrežama i u maju, nakon što je njegov tim izgubio finale Lige Evrope.

Selektor Engleske Garet Sautgejt je kritikovan zbog toga što je uveo Rašforda i Sanča sa klupe u samom finišu da izvedu penale, te što Rahim Sterling nije bio na listi izvođača.

„Bili su najbolji izvođači koje smo imali na terenu. Pobjeđujemo i gubimo zajedno”, rekao je Sautgejt.

Bonus video: