Tramp i poslije G7 na Tviteru nastavlja da napada američke saveznike - Vijesti.me
TRGOVINSKE NESUGLASICE

Tramp i poslije G7 na Tviteru nastavlja da napada američke saveznike

Američki predsjednik je napisao i da bi Evropska unija trebalo da "plaća više za vojsku"

Donald Tramp
Donald Tramp (Foto: Reuters)

Predsjednik SAD Donald Tramp na Tviteru je napao američke saveznike zbog trgoviskih nesuglasica i vojne potrošnje, poslije burnog samita G7 u Kanadi.

"Pravednu trgovinu treba nazvati trgovinom za budale ako nije obostrana", naveo je Tramp kritikujući kanadske carinske namete na uvoz američkog mlijeka.

Kanadski premijer Džastin Trudo sinoć je na kraju samita održanog u njegovoj zemlji rekao novinarima da su lideri svih sedam članica G7 potpisali zajedničko saopštenje u kojem se poziva na "trgovinski sistem zasnovan na pravilima".

Trudo je na toj konferenciji za medije nazvao "uvredljivim" nove američke takse na uvoz čelika i aluminijuma i rekao da Kanada "neće dozvoliti da je neko maltretira".

Predsjednik SAD Donald Tramp na to je ubrzo odgovorio preko Tvitera i povukao saglasnost sa zajedničkog saopštenja sa samita G7, optužujući Trudoa za "lažne izjave".

Serija tvitova nastavila se danas.

"Zašto bih ja, kao predsjednik SAD, dozvolio zemljama da nastave sa da imaju ogroman suficit, kakav imaju decenijama, dok naši poljoprivrednici, radnici i poreski obveznici moraju da plaćaju visoku i nepoštenu cijenu. To nije pošteno prema američkom narodu!", naveo je Tramp.

Američki predsjednik je dodao i da bi Evropska unija trebalo da "plaća više za vojsku".

Njemačka "izdvaja (jedva) jedan odsto njenog BDP-a za NATO, dok mi plaćamo četiri odsto od mnogo većeg BDP-a. Da li neko to smatra normalnim? Mi štitimo Evropu (što je dobro) uz velike finansijske troškove, a onda smo nepravedno na udaru u trgovini. To će se promijeniti!", tvitovao je Tramp.

I u posljednjoj poruci Tramp je napisao: "Žao mi je, ne možemo da dozvolimo našim prijateljima, ili neprijateljima, da nas iskorišćavaju u trgovini. Američke radnike moramo staviti na prvo mjesto!"