Projekat "Syntony" briše granice između arhitekture od umjetnosti i nauke - Vijesti.me
BIJENALE ARHITEKTURE U VENECIJI

Projekat "Syntony" briše granice između arhitekture od umjetnosti i nauke

"Projekat Syntony predstavlja pristup stvaranja prostora kroz spoj više različitih disciplina, u simbiozi sa arhitekturom. Ka cilju stvaranja jedne nove, interaktivne arhitekture koja je spoj više različitih disciplina. Sarađivali smo sa naučnicima iz oblasti neuronauke, psihologije, percepcije, robotike i slično"

Syntony
Syntony (Foto: Screenshot/TV Vijesti)

Na prestižnom Bijenalu arhitekture u Veneciji, 23. maja, Crnu Goru će predstavljati projekat pod nazivom Syntony. Članica autorskog tima, Vasilija Abramović, živi i predaje u Londonu.


Abramović se bavi istraživanjem i stvaranjem, kako je ona naziva "nove revolucionarne arhitekture", koja se odnosi na arhitekturu budućnosti sa svojstvima adaptabilnosti, fleksibilnosti i mogućnosti odgovaranja na potrebe korisnika i sredine, koristeći najnovije tehnologije.

Autorski tim ovog projekta osim Abramovićeve čine Rajri Glin i Parker Hejl, a tema je "Kako ćemo živjeti zajedno".

"Projekat Syntony predstavlja pristup stvaranja prostora kroz spoj više različitih disciplina, u simbiozi sa arhitekturom. Ka cilju stvaranja jedne nove, interaktivne arhitekture koja je spoj više različitih disciplina. Sarađivali smo sa naučnicima iz oblasti neuronauke, psihologije, percepcije, robotike i slično", kazala je Abramović.

Sve kako bi istražili percepciju pokreta, svjetlosti i zvuka. Teže brisanju postavljenih granica koje dijele arhitekturu od umjetnosti i nauke. 

U praksi, žele da naprave prostor koji je interaktivan i svjestan posjetilaca. 

"Ovakav tip arhitekture možemo nazvati živom, jer prostor oko nas prestaje da predstavlja samo fiksni element, statični element, već može osjećati i reagovati i informisati nas. Naša postavka se sastoji od par prostorija i iz dvije laboratorije koje su posvećene eksperimentisanju sa talasnim oblicima, svjetlošću, zvukom i kretanjem. Ovo najlakše možemo zamisliti kao prostoriju sa dva zida koja nisu statična, već dinamična i sposobna su da mijenjaju svoju formu zavisno od okupacije i našeg kretanja kroz prostoriju", rekla je Abramović.

Avangardne ideje i dostignuća, kaže Abramović, uvijek počinju prototipom. 

"Svijet u kojem danas živimo nije isti kao svijet od prije 100 godina, već je daleko kompleksniji i brži, smatram da samo uz pomoć najnovijih tehnologija i pažljivog dizajna, naši objekti mogu pratiti ove promjene. Kroz ovakve eksperimente mi istražujemo nove principe i tehnologije, a projekti poput našeg Syntony su početak onoga što tek dolazi", ističe Abramović.

Vasilija Abramović završila je osnovne studije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, kao najbolji student u generaciji. Školovanje je nastavila u Pragu, gdje je i doktorirala, na temu Interaktivna arhitektura. Od 2017. godine živi i radi u Londonu.