Policajka oslobođena optužbi da je falsifikovala

"Sud je prilikom utvrđivanja moje navodne krivice zaboravio na činjenicu da sam ovlašćeno službeno lice i da je pribavljanje podataka moj posao, zbog čega očekujem da će Višu sud uvažiti žalbe i da će na kraju i ovaj dio optužnice, baš kao i prvi, doživjeti pravni fijasko"
6441 pregleda 9 komentar(a)
Žaliće se Višem sudu: Todorović i Mirović, Foto: Svetlana Đokić
Žaliće se Višem sudu: Todorović i Mirović, Foto: Svetlana Đokić

Granična policajka Vesna Todorović oslobođena je optužbe da je počinila krivična djela "zloupotreba službenog položaja" u sticaju sa krivičnim djelom "falisifikovanje službene isprave u saizvršilaštvu".

Time je nakon godinu i po policijska akcija "Bosfor" dobila epilog na sudu.

Za "falisifikovanje službene isprave u saizvršilaštvu" putem pomaganja suđeno je i njenoj kćerki Karneli Šćekić, koja je takođe oslobođena od optužbi.

Tako je presudila sudija ulcinjskog Osnovng suda Sanja Mirović koja je u obrazloženju presude navela da ne postoje dokazi da su njih dvije počinile navedena krivična djela.

“Odluku presude sud je donio nalazeći da u konkretnom slučaju ne stoje činjenični navodi u optužnici osnovnog državnog tužioca. Da bi se radilo o ovom krivičnom djelu neophodno je postojanje objektivne radnje, odnosno neophodno je da je dokazano da je isprava falisfikovana. Međutim, po nalaženju ovog suda radi se jedino o indicijama koje ukazuju na postojanje krivičnog djela „falisfikovanje isprave“, a nikako se ne radi o utvrđenim činjeicama na osnovu kojih bi se mogla donijeti osuđujuća presuda, piše u obrazloženju pesude.

Todorović i njena kćerka Karnela Šćekić uhapšene su u novembru 2017. godine zbog sumnje da su turskom državljaninu Ozeru Ercanu za 5.000 eura prodale falsifikovani pasoš i odavale mu tajne podatke.

U obrazloženju presude sudija je u ovom dijelu navela da činjenični navodi optužnice nijesu potvrđeni jer sporni pasoš nije pronađen, niti oduzet.

Po ocjeni suda Todorovćeva je ipak kriva za produženo krivično djelo "neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka". Zbog toga joj je sudija izrekla uslovnu osudu u trajanju od pet mjeseci na dvije godine. Todorovćka je najavila da će se ona i njen advokat Milić Mirović žaliti Višem sudu.

"Sud je prilikom utvrđivanja moje navodne krivice zaboravio na činjenicu da sam ovlašćeno službeno lice i da je pribavljanje podataka moj posao, zbog čega očekujem da će Višu sud uvažiti žalbe i da će na kraju i ovaj dio optužnice, baš kao i prvi doživjeti pravni fijasko”, kazala je ona.

Todorović na kraju ocjenjuje da je samo pokretanje postupka protiv nje urađeno s vrlo jasnom namjerom da se, kako tvrdi, skrene pažnja sa počinilaca nekih drugih teških krivičnih djela.

Bonus video: