Backović: Policija me pratila kroz grbaljska sela; Policija: Kontrolišemo da li se poštuju mjere

Iz Uprave policije "Vijestima" je nezvanično rečeno da su inspektori obilazili uže i šire gradsko jezgro Kotora, u cilju kontrolisanja poštovanja mjera izrečenih zbog širenja zarazne bolesti
26364 pregleda 14 komentar(a)
Vozilo za koje Backović tvrdi da ga je pratilo, Foto: Screenshot
Vozilo za koje Backović tvrdi da ga je pratilo, Foto: Screenshot
Ažurirano: 29.03.2020. 17:05h

Sveštenik Mijajlo Backović tvrdi da ga je policija jutros, kroz grbaljska sela, ali da prvobitno nije bio siguran ko je u automobilu, jer su stavili kapuljače i odbili da se legitimišu.

Backović je "Vijestima" rekao da je crni automobil civilnih tablica primjetio kada je vozilom krenuo na službu u manstir Podlastvu.

Iz Uprave policije (UP) je zvanično rečeno da je kotorska policija je jutros, po nalogu nadležnog tužioca, zbog prisustva i zadržavanja više od dva lica zajedno na otvorenom javnom prostoru i obavljanja vjerskih obreda, u prostorije policije radi prikupljanja obavještenja pozvala četiri građanina.

U saopštenju UP se dodaje da su policajci jutros sprovodili mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju kontrolisanja poštovanja privremenih mjera koje je donijelo Ministarstvo zdravlja zbog sprečavanaja širenja korona virusa.

"Naime, na jednom seoskom groblju policija je jutros zetekla i legitimisala četiri lica, od kojih je jedno svešteno lice M.B. koje je vršilo vjerski obred. Policija je obavijestila nadležnog tužioca koji je naložio da se od ovih lica prikupe obavještenja i da mu se spisi predmeta dostave na ocjenu i mišljenje. Policijske mjere i radnje su u toku", kazali su iz UP.

Backović je rekao da je nakon razgovora sa policajcem koji je nadzirao liturgiju u manastiru Podlastva, jedan od "pratilaca" mu prišao i legitimisao se kao inspektor kriminalističke policije iz Kotora.

Kazao je i da je u manastir Podlastva služio liturgiju po Vladinim propisima:

"Bez vjernika, samo sa monahinjama. Ispred manastira je bio momak koji radi tu i vraćao vjernike koji su dolazili, par njih. Zamolio ih je da odu i otišli su. Sve vrijeme na vratima je stajao inspektor iz Budve, koji je i konstatovao da nisam prekršio nijednu zabranu".

Objasnio je da je nakon liturgije u nanastiru Podlastva krenuo u Gornji Grbalj da služi parastos na groblju.

"Crni automobil se opet pojavio i nastavio da me prati. Na groblju su bili samo suprug pokojnice i njihova kćerka. Ni tu nije prekršena ni jedna zabrana. Kada sam završio parastos, jedan od njih mi je prišao i legitimisao se kao inspektor kriminalistike iz OB Kotor", rekao je on.

Backović je kazao da je dobio poziv iz kotorske policije i da je o svemu obaviješten tužilac.

"Pitao sam ih o čemu, kada je i inspektor iz Budve konstatovao da nije prekršena nijedna naredba, ali i obavijestio da ću ja tražiti da se ispita ko mi je jutros ugrožavao bezbjednost. Moj advokat već je od Uprave policije tražio odgovor na pitanje ko me je i zbog čega pratio", kazao je on.

Bonus video: