Media centar pozvao AEM: Zaustavite zaglupljivanje javnosti, govor mržnje i nasilje u "reality" programima

"Pozivamo AEM da dopuni podzakonske akte i konačno počne da primjenjuje Zakon o elektronskim medijima"
1106 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Media centar je pozvao Savjet i direktora Agencije za elektronske medije (AEM) da hitno pristupite izmjeni Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima.

"Pravilnikom je, što je i zakonska obaveza, potrebno propisati da se programski standardi u elektronskim medjima odnose i primjenjuju i na kablovske operatere a ne samo na televizijske i radio stanice registrovane u Crnoj Gori, kakvo je trenutno rješenje u ovom propisu. Ovim izmjenama neophodno je uvesti obavezu graničnog perioda za zaštitu maloljetnika i za kablovske operatere, propisati način upozoravanje pružalaca usluga na zahtijev, sankcije za kršenje standarda…", navodi se u saopštenju Media centra.

Podsjetili su Savjet i direktora AEM na član 82 Zakona o elektronskim medijima "(1) Pružalac AVM usluge na zahtjev dužan je da uslugu koja može štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika učini dostupnom samo na način kojim se obezbjeđuje da maloljetnici u uobičajenim okolnostima neće čuti ili vidjeti takvu uslugu. (2) Način postupanja pružalaca AVM usluga iz stava 1 ovog člana propisuje Savjet.”

"Kao što je poznato Savjetu AEM, televizije Happy, Pink i Pink M iz Republike Srbije, preko kablovskih operatera emituju tokom cijelog dana "reality" programe. Savjet i direktor AEM-a nemaju pravo da nastave sa ignorisanjem zakona, kao što su radili svih ovih godina, dok su kablovski operateri emitovali tokom cijelog dana "Parove", "Zadrugu" i "Farmu". Savjet i direktor AEM-a treba da, u skadu sa zakonskim normama i standardima EU, zaustave zaglupljivanje crnogorske javnosti, promovisanje govora mržnje i nasilja u "reality" programima Happy i Pink televizije. Savjet i direktor AEM su godinama izbjegavali da sprovedu Zakon o elektronskim medijima i preciziraju procedure podzakonskim aktima", navodi se u saopštenju.

Media centar traži, kako dodaju, jednaku primjenu zakona prema svim medijima i kablovskim operaterima i zaštitu interesa javnosti.

"Pozivamo AEM da dopuni podzakonske akte i konačno počne da primjenjuje Zakon o elektronskim medijima", navodi se u saopštenju direktora Media centra Gorana Đurovia.

Bonus video: