Radulović: Država dužna da saopšti motive napada i ubistava novinara

Petnaest godina nakon ubistva Duška Jovanovića, vlasnika i urednika lista Dan, kako je saopštila generalna sekretarka DPNCG Mila Radulović, malo je vjerovatno da će njegova porodica i prijetelji dočekati zadovoljenje pravde
429 pregleda 0 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović

Država je dužna da kaže koji su motivi napada i ubistva novinara koji su pisali isključivo o organizovanom kriminalu. Ko ih je organizovao, poslao izvršioce i jesu li imali pomagače u djelovima bezbjednosnih službi, saopštila je generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara (DPNCG) Mila Radulović.

Petnaest godina nakon ubistva Duška Jovanovića, vlasnika i urednika lista Dan, kako navodi Radulović, malo je vjerovatno da će njegova porodica i prijetelji dočekati zadovoljenje pravde.

"Ni formiranje Komisije za istrage napada za novinare, rasprava na skupštinskom Odboru za bezbjednost prije nekoliko godina, izjave zvaničnika da policija još radi na tome, ne ukazuju na bilo kakav napredak.... Nedostatak političke volje za nekadašnjeg oštrog kritizera vlasti, problematičan profesionalizam i postupanje tužilaca i policije, samo su neki od elemenata zbog kojih je ovaj tragični događaj biti zataškan. Takođe i traljav sudski postupak sa bezbroj indicija koje nikad nijesu temeljno istražene", saopštila je Radulović.

"Da li bi se odmaklo dalje da je bilo promjene vlasti, poput razrešenja ubistva Slavka Ćuruvije u Srbiji gdje je bila umješana državna bezbjednost, za sada je pitanje bez odgovora", dodaje se u saopštenju.

Kako ističe Radulović ljudima iz medijske zajednice ostaje da i dalje traže i insistiraju da ova tragedija, kao i teški napadi na Tufika Softića, Mladena Stojovića, pokušaj ubistva ili opomena Oliveri Lakić, budu pravosnažno okončani.

"Državna je dužna da nam kaže koji su motivi napada i ubistva kolega koji su pisali isključivo o organizovanom kriminalu. Ko ih je organizovao, poslao izvršioce i jesu li imali pomagače u djelovima bezbjednosnih službi?".

Dok se to ne zna, poručuje Radulović, imaju puno pravo da vjeruju da državi ne smetaju napadači na novinare i vlasnike medija iako se deklarativno zalaže za njihovo otkrivanje.

"Jubileji kao ovaj, na žalost sve više to potvrđuju", zaključuje se u saopštenju generalne sekretarke DPNCG Mile Radulović.

Bonus video: