Trobojka na Tabiji iz 19. vijeka

Iz Ministarstva kulture osudili nastavak devastacije kulturnih dobara
15626 pregleda 213 komentar(a)
Vandalizam u Sutomoru, Foto: Ministarstvo kulture
Vandalizam u Sutomoru, Foto: Ministarstvo kulture
Ažurirano: 20.02.2020. 18:59h

Uništavanje kulturne baštine nastavljeno je u Sutomoru, gdje su vandali oskrnavili Tabiju iz 19. vijeka, saopšteno je iz Ministarstva kuture.

"Osuđujući nastavak devastacije dobara koja pripadaju svim građanima, zajedno sa Opštinom Bar, preduzimamo konzervatorske mjere na uklanjanju oštećenja i sanaciji", poručili su iz Ministarstva.

Trobojka je prekrila grafit zelene boje, na kojem stoji oznaka - '19. što može značiti da je oslikan prošle godine.

Vandalski čin u Sutomoru osudili su iz Opštine Bar, Mjesne zajednice Spič-Sutomore i NVO "Za novo i ljepše Sutomore".

Ocijenili su da je uništavanje zidina viševjekovnog utvrđenja, koje su nazvali necivilizacijskim činom, svjesno usmjereno na "provokaciju građana i institucija grada Bara i države Crne Gore i uništenje kulturno-istorijskog nasljeđa po kome se grad Bar ponosi."

"Posebno zabrinjava činjenica da se ponovnim varvarskim odnosom pojedinaca prema tvrđavi Tabija narušavaju napori istraživača koji godinama unazad kroz projekte NVO „Za novo i ljepše Sutomore“ sprovode opsežna arheološka istraživanja koja imaju za cilj konzervaciju i restauraciju ovog kulturnog dobra, njegovo očuvanje i dalju valorizaciju, na zadovoljstvo svih sugrađana i brojnih gostiju koji žele da upoznaju istoriju, kulturu i bogato nasljeđe naše opštine. Ranijih dana u Sutomoru na sličan način iscrtavane su trobojke i na drugim javnim površinama, na posudama za odlaganje otpada i na javnom toaletu, a osujećen je pokušaj iscrtavanja na tvrđavi Haj Nehaj. Vinovnici ovih nedjela, osim što krše propise ovim putem pokazuju i svoj odnos prema simbolu koji ističu i samim izborom lokacija za iscrtavanje. Na naše razočarenje, ova primitivna svijest ne prepoznaje spomenike kulture", navodi se u saopštenju.

Izgled zidina prije iscrtavanja trobojke
Izgled zidina prije iscrtavanja trobojke(Foto: Čitalac Vijesti)

Komunalne službe su, dodaje se, jutros na terenu, a obaviještena je i Uprava za zaštitu kulturnih dobara, čija će stručna lica zajedno sa radnicima Komunalnog preduzeća raditi na hitnim mjerama sanacije i uklanjanja crteža. Krivična prijava protiv NN lica podnijeta je nadležnom organu zbog krivičnog djela devastacije kulturnog dobra.

Nedavno je i na zidinama Duklje naslikana trobojka.

Bonus video: