Finansijski direktor Volija napustio Luku Bar

Sjednica Odbora direktora nije održana jer je njegov član Branković neočekivano dao ostavku
339 pregleda 4 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 14.09.2018. 06:05h

Umjesto nove rasprave o ispravljenom polugodišnjem izvještaju o poslovanju Luke Bar i povjerenju menadžmentu koji predvodi direktor Zarija Franović, jučerašnja sjednica Odbora direktora ovog barskog preduzeća nije ni održana jer je član odbora Branislav Branković, koji je finansijski direktor kompanije Voli mimo svih očekivanja, podnio ostavku.

Branković juče nije odgovarao na pozive i poruke novinara, a informacija o njegovoj ostavci u bordu Luke potvrđena je “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, jedna od novina u polugodišnjem izvještaju Luke Bar za 2018. upravo se ticala atraktivne lokacije i objekta gdje se nalazi market Voli u centru Baru, a koji je u vlasništvu lučke kompanije. Zakup ovog objekta Voliju ističe u 2019. godini.

Novi neknjiženi dio ove imovine Luke, prema nezvaničnim informacijama, Franovićev menadžment tek je sad prvi put iskazao u bilansima i po tom osnovu “peglao” ne baš zavidne polugodišnje rezultate prikazujući novu vrijednost u iznosu čak od oko 600 hiljada eura.

Velika je dilema, ipak, da li će Voli uopšte ostati na istoj lokaciji u Baru, ako Luka Bar u narednom periodu raspiše neki novi tender za zakup iste imovine.

Članovi Odbora direktora Luke Bar na sjednici održanoj prije dvije sedmice saopštili su direktoru Franoviću da više ne uživa njihovo povjerenje zbog nerealizovanog biznis plana i netačnog polugodišnjeg izvještaja. Umjesto dobiti od 600.000 eura kojom se direktor javno hvalio kompanija je tokom prvog polugodišta ove godine zabilježila operativni gubitak nešto veći od 50 hiljada eura, a stvarni gubitak, nakon eksterne revizije, i zavisno od metodologije koju bude koristio, u ponovljenom postupku, i upustvima uprave, finansijski direktor Nenad Vujovanović, može iznositi čak nekoliko miliona eura.

Eksterna revizija Luke Bar, odnosno, revizorska kuća MV Konsalt, na zahtjev predstavnika malih akcionara Luke utvrdila je da polugodišnji izvještaj o poslovanju menadžmenta za 2018. nije tačan, odnosno, ne odgovara pravom stanju. Franović juče nije želio da komentariše nova dešavanja u kompaniji i odboru direktora, koji mu je ranije ograničio davanje javnih izjava.

Bonus video: