Vujović tvrdi da nije radio za OTL, Dinkić glavna veza na tenderu za Montekargo

Poziv investitorima u međunarodnoj štampi objavljen sedam dana nakon produženja roka za dostavljanje ponuda
117 pregleda 0 komentar(a)
Branko Vujović, Foto: Luka Zeković
Branko Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.03.2017. 19:35h

Postupak privatizacije Montekarga sprovodi se javno i transparentno i u svemu u skladu sa regulatornim okvirom, uključujući i Zakon o privatizaciji i Uredbu o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera koji uvažavaju i međunarodne standarde i dobru praksu, saopštili su juče iz Tenderske komisije reagujući na pismo rumunskog Grampeta.

Rumunski konzorcijum tražio je od premijera i presjednika Savjeta za privatizaciju Duška Markovića da poništi tender za privatizaciju ovog državnog preduzeća, zbog neobjavljivanja tendera u međunarodnoj štampi 19. oktobra prošle godine kada je on objavljen na veb sajtu Savjeta i domaćoj štampi.

Iz Tenderske komisije kojom rukovodi Branko Vujović su juče priznali da su poziv investitorima u međunarodnoj štampi objavili 2. decembra, ili sedam dana nakon produženja roka za dostavljanje ponuda.

“Javni poziv je, u skladu sa ustaljenom praksom, objavljen u domaćoj štampi i na internetu i takođe je objavljen i u “Financial Timesu” 02. 12. 2016, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je produžen do 16. januara 2017. Takođe, u skladu sa ustaljenom praksom, u cilju promocije ove investicione mogućnosti, javni poziv je putem Ministarstva vanjskih poslova upućen i svim ekonomskim odjeljenjima inostranih diplomatskih predstavništava u CG i diplomatskim predstavništvima CG u inostranstvu”, dodali su iz Tenderske komisije.

Poljska grupacija OTL jedina se javila na tender za sticanje većinskog paketa akcija Montekarga, kao i kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar.

Iz Komisije kažu da predstavnici Montekarga i Grampeta imaju dobru komunikaciju i teško je vjerovati da konzorcijum nije imao informaciju o tenderu.

“Na tenderu su učestvovale dvije kompanije. Svim učesnicima su obezbijeđene identične informacije i pristup sobi sa podacima, kao i sastanci sa menadžmentom kompanije”, dodaju iz Komisije.

Iz rumunskog konzorcijuma su u pismu Markoviću posebno istakli prigovor na, kako tvrde, “privilegovan status” OTL-a i za to optužili Vujovića koji je, kako tvrde Rumuni, bio gost poljske kompanije nekoliko mjeseci prije objavljivanja tendera.

Vujović je sinoć u emisiji „Načisto“ Televizije Vijesti rekao da je rumunska kompanija, koja je ranije bila učesnik na tenderu, poslala nekorektno pismo.

Na pitanje zašto je u međunarodnoj štampi objavljen oglas tek nakon produženja roka za podnošenje ponuda, Vujović je odgovorio da je objavljen “tada kada su se stekli uslovi, kada su stvoreni uslovi za korespondenciju i plaćanje troškova prostora u časopisu kakav je Financial Times”.

“U svakom slučaju bilo je dovoljno vremena za prijavu”, naveo je Vujović . On je kazao da nije bio sam u posjeti OTL-u, već sa predsjednikom borda i izvršnim direktorom Luke Bar, kao i predsjednikom borda Montekarga”. “Išli smo o našem trošku naravno, da bi utvrdili o kojoj se kompaniji radi”, kazao je Vujović i dodao da je to praksa u takvim situacijama.

Mlađan Dinkić glavna veza sa poljskom kompanijom

Glavna veza crnogorskih zvaničnika sa poljskim OTL-om na tenderu za Montekargo je bivši guverner Narodne banke Srbije i bivši srpski ministar Mlađan Dinkić , saznaju “Vijesti”. Preko njegove konsultantske kompanije u Podgorici, MD Solution organizovane su posjete Branka Vujovića i ostalih zvaničnika Poljacima nekoliko mjeseci uoči raspisivanja tendera. Preko iste kuće potom je i organizovana posjeta novinara 10 crnogorskih redakcija Poljskoj krajem januara ove godine.

Prema nezvaničnim informacijama, manjinski akcionari Luke su sa Dinkićem uspostavili kontakt i pregovaraju o mogućoj prodaji većeg paketa dionica Poljacima.

Bonus video: